Flere kjøper seg fri fra konfirmasjon

Stadig flere kjøper ferdig mat til konfirmasjonen. – God økonomi og dårlig tid er årsaken, mener daglig leder Stein Erik Alvestad i Kokkene kommer.

– Beklager, men den helgen er det helt fullt, lyder svaret når en håpefull ringer for å bestille konfirmasjonskake hos Vaaland dampbakeri.

Det tradisjonsrike bakeriet i Stavanger lager for tiden 200 kaker hver helg, og må for første gang si nei til bestillinger. Daglig leder Trygve Ottesen har aldri opplevd lignende pågang.

– Det er helt fantastisk stor etterspørsel. Vi hadde en god sesong i fjor, men det kan ikke sammenlignes med dette året, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Konfirmasjonskake

Thea får personlig kake, uten stress for mor og far.

Foto: Gry Brekke Hustveit / NRK

– Har ikke tid

Stadig flere gjør konfirmasjonsfesten mindre tidkrevende ved å få andre til å lage maten - eller ta seg av hele selskapet.

Sola strand hotel har forhåndsbookede konfirmasjonsfester frem til 2015. Hos cateringfirmaet Kokkene kommer, har det kommet inn så mange bestillinger til helgen at daglig leder Stein Erik Alvestad såvidt har tid til et kort intervju.

– Folk har det travelt på jobb, og vil ha maten ferdiglaget. De orker ikke å bruke mye tid på det, og da blir det enklere å bestille. I tillegg har folk god økonomi, så de tar seg råd til å kjøpe maten ferdig, sier han.

Alvestad mener det var annerledes før.

– Før ble konfirmasjonsmaten mer lagd på dugnadsånd, hvor nabokoner hjalp til. Tidligere serverte man middag, nå er det mer koldtbord og tapas på menyen. Det er nok ikke like lett å spørre naboen om hjelp i dag, sier han.

Konfirmanten viktigst

Marit Karlsen Brandstad

Marit Karlsen Brandal bestiller mat fra restaurant, men serverer hjemme når datteren konfirmeres i helgen.

Foto: Gry Brekke Hustveit / NRK

Mor Marit Karlsen Brandal er relativt avslappet før datterens konfirmasjonshelg. Konfirmanten Guri fikk selv velge middag, og da ble det en litt utradisjonell meny.

– Det ble ikke mine kjøttkaker. Hun vil ha indisk mat, og den har vi bestilt fra restaurant, sier Karlsen Brandal.

Men maten skal serveres hjemme, noe som blir stadig mer uvanlig.

– Når jeg spør venninnene hennes, skal de fleste på restaurant. Få skal være hjemme, sier Karlsen Brandal.

Men oppi alt styret er det én ting som betyr mer enn alt annet på selve konfirmasjonsdagen.

– Det viktigste er at hun har en fin dag. Hun skal stå i sentrum, og høre at vi setter pris på henne. Så får resten suse og gå, sier moren.

Lager du maten selv?

Flere nyheter fra Rogaland