Hopp til innhold

- Vil behandle shoppingavhengige

Stadig flere blir shoppingavhengige. Nå har behandlingstilbudet kommet i Sandnes.

Shopping

Flere og flere utvikler et usunnt forhold til handling.

Foto: Colourbox.com

Internett og nye medier gjør at vi utsettes for stadig mer reklame, og for en del blir fristelsene for store. Stadig flere blir avhengige av shopping.

- Jeg hadde en følelse av at jeg måtte ut å shoppe. Jeg følte det var lenge siden siste og at jeg måtte ha noe, uten å vite hva. Det er nok et underliggende sug, sier Tove Galta.

Les også: - Shoppingavhengige må behandles

Les også: Dette tenkjer kvinner mest på

Galta vil ikke kalle seg selv shoppingavhengig, men innrømmer at hun hadde et usunt forhold til ordet salg. Hun estimerer selv at hun brukte rundt 30.000

- Jeg kunne ikke gå forbi en butikk med 70 prosent-skilt i vinduet. Jeg hadde liksom noe uoppgjort hvis jeg ikke gikk inn når det var så godt tilbud, sier hun.

Et økende problem

Galta er ikke alene om denne følelsen. De ansatte ved Blå Kors sin poliklinikk i Sandnes har merket behovet og startet avvendingsbehandling for shoppingavhengighet.

- Jeg tror det er en økene problematikk. Vi blir presentert for så mye tilbud, og møter så mye reklame. Det blir en trend i samfunnet at en skal forbruke, og det er ganske kort vei fra å være en vellykket forbruker til å miste kontrollen, sier Elsa Kvam, klinisk sosionom ved Blåkors.

Shopping

Blå Kors har så langt behandlet fem kvinner for shoppingavghengighet.

Foto: Colurbox

Fem kvinner

Kvam har til nå behandlet fem personer for shoppingavhengighet, alle kvinner.

- Først blir vi kjent med personen, finner ut hvor stort problemet er, og hvilke konsekvenser det har fått. Deretter blir det mye snakk om verdier, om hva som er viktig i livet, sier Kvam.

Hun forteller at mange beskriver shopping som en følelse av å gå på jakt og lete etter kupp, men så sitter de igjen med en stor tomhet etterpå. Mange bruker også mer penger en de har råd til.

Det er ganske kort vei fra å være en vellykket forbruker til å miste kontrollen.

Elsa Kvam, sosionom ved Blå Kors

- Noen tar opp lån i hemmelighet. Det kan gå hardt utover forhold, sier Kvam.

Hun tror behovet for behandling av shoppingavhengighet er stadig økende.

Spill, shopping og sex

Bente Arntsen, psykologspesialist ved SUS har jobbet mye med det hun kaller de nye formene for avhengighet.

- Det er en ny trend. Vi ser økende avhengighet i forhold til spill, shopping og sex.

- Vi lever i et samfunn som er veldig stimulerende. Få har øvet på å kjede seg, og mange er ukomfortable med det. Derfor søker mange stimulans igjennom disse formene for avhengighet, sier Arntsen.

Tror du på behandling for shopping-avhengighet?