NRK Meny
Normal

Kjemper om å bli «Årets Kokk»

Seks av landets dyktigste kokker skal kjempe om å få bli den norske kandidaten i det internasjonale og prestisjetunge kokkemesterskapet Bocuse d'Or.

SE VIDEO: Christian André Pettersen bruker alle sine våkne timer i 'hulen', som han kaller VIP-kjøkkenet på konserthuset i Stavanger. Om en uke er han klar for NM i kokkelering.

Jan-Erik Hauge

Jan-Erik Hauge er til vanlig kokk ved Tango Bar & Kjøkken i Stavanger.

Foto: Einar Espeland / NRK

Jan-Erik Hauge ved Tango Bar & Kjøkken i Stavanger er en av dem som kjemper om den gjeve tittelen. Vi får bli med på dagens forberedelser til konkurransen. I øvingslokalene har han med seg lærlinger og kokker som skal hjelpe Hauge til seier.

For i dag er det akkurat en uke til Konkurransen «Årets kokk 2015» finner sted i Mathallen 13. oktober i Oslo, men før den tid skal det øves til den gjeve gullmedalje på et bitte lite konkurransekjøkken hos Gastronomisk Institutt.

– Det blir flott og intimt. Du blir veldig godt kjent med assistentene du har med deg til konkurransen. Det er slik et konkurransekjøkken er, så dette kjøkkenet er lagt opp veldig likt som et slikt kjøkken, forklarer Hauge.

Logistikk og pulsklokke

På seg har han pulsklokke, og det må øves på mye mer en matlaging. Her er logistikk og planlegging vel så viktig.

– Vi synes det er veldig kjekt at Jan Erik har lyst til å komme å trene på vårt konkurransekjøkken, og som dere ser er det ekstreme forberedelse som skal til. Her er det ikke bare å lage mat, det er mye som skal klaffe, sier Tommy Ranti, som er sjef på Gastronomisk Institutt.

Jan-Erik Hauge og Tommy Ranti

Jan-Erik Hauge (t.v.) og Tommy Ranti i øvingslokalene til Gastronomisk Institutt.

Foto: Einar Espeland / NRK

Dette har Hauge trent på i cirka et halvt år, helt siden han fikk vite at han var valgt ut til konkurransen. På menyen står and og laks, noe som passer kokken, som opprinnelig er fra Berle i Bremanger, svært godt.

Øver i konserthuset

Av de seks deltakerne jobber to av dem på restauranter i Stavanger. Christian André Pettersen ved Spiseriet er den andre mannen som har en lang dag med øving foran seg.

Han har rigget seg til på VIP-kjøkkenet nede på konserthuset, hvor han og assistenten bruker all sin tid nå. Pettersen har vært med som assistent tidligere, men dette blir første gang han deltar som kokk.

– Det er noe jeg har drømt om helt siden barndommen. Å konkurrere i en kokkekonkurranse gir et rush helt utenom det vanlige, sier kokketalentet.

Å komme helt til Bocuse d'Or ville betydd svært mye for mannen som opprinnelig er fra Bodø.

– Det ville betydd alt!