Hopp til innhold

Kjemper mot nedleggelse av forskningsenter

I dag avgjøres framtiden for forskningssenteret for fornybar energi ved UiS. Eirik Faret Sakariassen (SV) er styremedlem, og ønsker å blokkere ledelsens forslag om å legge ned senteret.

Eirik Faret Sakariassen

STYREMEDLEM: Etter noen år som leder for Studentorganisasjonen ved Universitetet i Stavanger (StOR), sitter Eirik Faret Sakariassen (SV) nå som styremedlem i unversitetsledelsen.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

CO₂ i atmosfæren
418,8 ppm
1,5-gradersmålet
+1,09 °C
Les mer  om klima

Universitetsdirektør John Møst uttalte i går at senteret bør legges ned, grunnet for liten forskningsaktivitet.

Eirik Faret Sakariassen mener Universitetet i Stavanger har et sterkt rykte som et «oljeuniversitet», og at den innsatsen som allerede blir gjort for å gjøre universitetet grønnere, må økes, ikke minskes.

LES OGSÅ: Risikerer å bli et rent olje-universitet

LES OGSÅ: Nytt senter for økt oljeutvinning kommer til Stavanger

– Jeg synes ikke vi skal forsterke bildet av UiS som har utviklet seg de siste årene. Å beholde Cense-senteret som det består i dag er veldig viktig. Derfor vil jeg i dag fremme et forslag om å stoppe nedleggelsen av senteret, sier han.

Faret Sakariassen vil la senteret fortsette i sin nåværende organiseringsform til juni 2016. Deretter skal en på ny vurdere hva som skal gjøres.

Trenger flere fagfolk

Faret Sakariassen sier at han heller vil se en satsing fra universitetet innen fornybar energi. Da må en se på hvordan en knytter til seg flere fagfolk, mener han.

LES OGSÅ: Sikker på at fornybarskiftet er her

LES OGSÅ: FN: Må kutte halvparten av utslippene innen 2050

– Det har blitt sagt at dette senteret ikke forsker nok, og ikke trekker til seg nok folk. Da en mener at dette står på penger, må en bevilge penger slik at satsingen kan bli bedre og fagfolkene som vil arbeide innen fornybar energiforskning, kan bli flere.

Spent

SV-politikeren er forsiktig optimist foran møtet i dag.

– Jeg er veldig spent på hva som kommer ut av møtet. Jeg har på forhånd snakket med noen få i styret som er positive. Men vi er elleve stykker i styret totalt. Håpet er at forslaget mitt oppnår et flertall blant disse.