Kjemper for matfagene på Jæren

Enda en gang er det strid rundt den nye vidergående skolen på Bryne. Fylkesrådmannen vil legge ned undervisningen i matfag når skolen er ferdig høsten 2014.

Enda en gang er det strid rundt den nye vidergående skolen på Bryne. Fylkesrådmannen vil legge ned undervisningen i matfag når skolen er ferdig høsten 2014.

VIDEO: Det er strid om matfagene på nye Bryne videregående skole. Foto: Kristoffer Møllevik/NRK.

I dag kom næringen og kommunene på Jæren sammen for å kjempe for faget. Faglærer Hans Dahl Ørstavik tok imot dem, og gjorde sitt beste for å overbevise om at matfagene ved Time videregående skole har livets rett.

– Ideen med å legge ned på Time og å sende ungdommene fra Sør-Jæren inn til Jåttå og Goddalen har vi ikke tro på, sier Dahl Ørstavik.

– Hadde ikke reist til Stavanger

Og det bekrefter elevene som daglig pendler mellom Egersund og Bryne.

– Hadde du virkelig brent for matfag så hadde du jo reist til Stavanger, men det er ikke alle som vet det fra begynnelsen, sier Kristoffer Øglend, elev ved Time vgs.

– Jeg var veldig usikker i begynnelsen. Bryne var ikke så veldig langt og foreldrene mine synes det var greit, men jeg hadde ikke dratt til Stavanger, sier Martine Skåtøy Fredriksen, som også er elev ved skolen.

Kristiffer Øglend og Martine Skåtøy Fredriksen

Kristiffer Øglend og Martine Skåtøy Fredriksen pendler fra Egersund for å gå på skole på Bryne.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

Kan spare fem millioner

Gravearbeidene er endelig i gang til den nye videregående skolen på Bryne etter lang politisk strid. Nå er det kamp igjen, denne gang om innholdet.

På grunn av stadig færre søkere vil fylkesrådmannen kutte ut matfaga på Bryne og bare beholde Jåttå og Godalen i Stavanger, og spare nesten fem millioner kroner.

– Vi har to skoler med moderne utstyr som leverer dette i dag, og av økonomiske grunner så tilrår rådmannen at de ikke etableres på den nye skolen på Bryne, sier Joar Loland, fylkesdirektør for opplæring.

– Trenger dette faget på Jæren

I dag bød Ørstavik og kollegene hans på frokost til folk fra næringen og kommunene på Jæren. Der ble det bestemt å sende et felles brev til politikerne:

– Denne skolen har en stor kompetanse i sine medarbeidere og de har et miljø som fungerer. De samarbeider med alle matfagretningene med resturantfag, kokk, slakter, pølsemaker osv, sier Inge Håland, daglig leder ved Håland kjøtt.

– Vi er midt i matfylket Rogaland, i matfatet Jæren der mye vt matproduksjonen, næringslivet og næringsmiddelindustrien foregår. Vi trenger dette faget på Jæren, sier Mons Skrettingland, ordfører i Hå kommune.

Og mens kjøkkenet forbereder jula, har jærbuene bare til over helga på å overtale fylkespolitikerne.

– Dette skal vi klare. matmiljøet på Jæren er så stort at vi ikke kan miste en slik avdeling på den nye skolen. Det går ikke an, sier Ørstavik.

Matfag på Time vgs

Hans Dahl Ørstavik viste gjestene rundt på Time vgs i dag.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK