NRK Meny
Normal

Legevakten reddet livet til Geir – Nå kjemper han for å redde legevakten

I morgen skal kommunestyret bestemme om Suldal skal ha felles legevakt med nabokommunene Sauda, Vindafjord og Etne.

18. mars skal kommunestyret bestemme om Suldal skal ha felles legevakt med Sauda, Vindafjord og Etne.

VIDEO: Geir Bakka overlevde en hjertestans for sju år siden. Da var rask hjelp helt avgjørende. Nå håper han at kommunen snur i saken, og lar legevakten leve.

Folk i Suldal mobiliserer for å beholde legevakten. En kamp på liv og død for befolkningen, mener aksjonsleder Per Arne Fisketjøn.

Per Arne Fisketjøn

Par Arne Fisketjøn er aksjonsleder og ivrig motstander av en eventuell nedleggelse av legevakten i Suldal.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Jeg har ikke problemer med å kjøre til legevakten med en brukket fot, men akutte situasjoner frykter jeg, sier han.

Dersom legevakten legges ned og tjenesten flyttes til nabokommunen, betyr det to timer i reisetid for akutt hjelp. Det har fått flere til å reagere.

– Dersom hjertet mitt stopper, er situasjonen en helt annen, sier Fisketjøn.

Fikk hjertestans

Han husker fortsatt det som skjedde for sju år siden. Da reddet legevakten livet til kameraten. Hjertet til familiefaren Geir Bakka stoppet opp. Alt ble svart.

– Hadde jeg ikke fått den raske hjelpen som jeg fikk, så hadde jeg vært død. Det er først da du ser hvor viktig det er å få hjelp så raskt som mulig. Jeg var heldig, sier Bakka.

Les også: Kan måtte kjøre 12 mil til legevakten

Blir du redd for å bo her, dersom legevakten forsvinner?

– Jeg blir skremt, det må jeg si, sier han.

Reiserute for legevakt i Ølen

Slik kan reiseruta til legevakten bli. For personer som bor innerst i Suldal, vil det ta to timer å komme seg til legevakten.

Foto: Grafikk

Tilbudet vil bli bedre

Torkel Myklebust

Ordfører i Suldal, Torkel Myklebust, mener helsetilbudet til innbyggerne vil bli bedre dersom Suldal får legevakt i Ølen.

Foto: Thomas Halleland / NRK

I morgen kan kommunestyret i Suldal si ja til å slå sammen legevakten med Sauda, Vindafjord og Etne. Det kan bety to timer i bil til nærmeste legevakt for beboere øverst i Suldal.

Noe som øker sannsynligheten for sammenslåingen er de dårlige resultatene legevaktene har å vise til.

Ordfører Torkel Myklebust (Sp) begrunner forslaget om nedleggelse med at helsetilbudet til befolkningen vil bli bedre, dersom sammenslåingen klubbes gjennom i morgen.

– Målsetningen vår er at vi skal få en bedre fastlegeordning og en mer stabil legevaktsordning enn vi har i dag, sier han.

Færre legevakter

Tall fra Helsedirektoratet viser at det fra 2009 til 2012 ble 40 færre legevaktsdistrikt i Norge, og i år blir det trolig enda færre.

Suldølingene har likevel ikke gitt opp håpet om å beholde legevakta i kommunen, og mobiliserer derfor stort før kommunestyret i morgen.

– Jeg tror at det som kommer til å skje på plassen her i morgen, det kommer til å vekke litt av hvert i folk, sier Bakka utenfor rådhuset Suldal.

Men er for sent?

– Nei, jeg tror ikke det. Nei, jeg tror ikke det, sier Bakka.