Kjartan padler Norge på tvers

De neste tre ukene skal Kjartan Bergsvåg tilbringe alene i naturen. – Den største utfordringen blir trolig å ikke ha noen å snakke med, sier han.

Kjartan Bergsvåg

Sauebonden Kjartan Bergsvåg fra Voss, som blant annet er kjent fra TV 2-serien Jakten på kjærligheten, padler Norge på tvers i sommer.

Foto: Thomas Halleland/NRK

Søndag morgen startet Kjartan Bergsvåg grytidlig fra Røldal. Da blir det først sju kilometer med trilling av kajakken opp til Valldalsvatnet, før han setter den inn i det våte elementet og padler så langt øst han kommer.

Dagen etter kommer en av de største utfordringene på turen. Da skal han bære kajakken fra Valldalsvatnet på ca. 700 meters høyde og opp til Holmavatnet, som ligger på 1200 meter, oppe på Hardangervidda.

– Jeg var opptatt av å finne en lett kajakk siden jeg skal bære den såpass mye. Denne er 23 kilo og akkurat så stor som den må være, sier Bergsvåg.

450 kilometer

Til daglig bor padleren på en gård på Voss i Hordaland. Han er sauebonde og far til to jenter. Nå har han padlet bort fra dagliglivet for å krysse Norge på tvers i en kajakk.

Han startet fra Karmøy, lørdag for åtte dager siden. Ruten han skal padle har han tegnet inn på kartet.

Kjartan Bergsvåg

Bergsvåg har estimert at turen er omtrent 450 kilometer.

Foto: Thomas Halleland/NRK

– Starten gikk på Kvalavåg på vestsida av Karmøy. Deretter padling inn til Vea og så trilling på asfalt til Kopervik. Videre sjøveien inn Ryfylke til Hylen og deretter ferskvann og asfalt til Røldal, forklarer han.

Deretter går ferden videre over Hardangervidda, ned Telemark til Skien og så videre ut til havet. Hele turen er rundt 450 kilometer lang, med en bit på cirka 35 kilometer hvor Bergsvåg må gå over land.

– Jeg håper det blir kjekt, at jeg skal få oppleve mye, både regn, sol og vind, og den storslagne norske naturen.

Kajakk

Pause ved Kårstø i Rogaland.

Foto: Kjartan Bergsvåg

Utfordrende

Bergsvåg har tidligere krysset både Canada og Alaska med kajakk, men tross mye erfaring bak seg, ble starten av turen på tvers av Norge utfordrende.

– Bølgene var høye over Nedstrandsfjorden, så der måtte jeg virkelig passe meg, forteller han. Nedbøren har også blitt en utfordring.

– Jeg tror aldri jeg har vært så lenge våt, som på denne turen. Det var først etter en uke at det ble et opphold i regnværet, sier han.

Ensomheten kan bli tung

– Jeg skal jo sitte alene i kajakken mellom åtte og ti timer hver dag, så da kan det bli kjedelig. Å takle det er egentlig den største utfordringen.

Farer er det egentlig ikke så mye av, sier han.

Kjartan Bergsvåg

Padleren ved Sandsbrua.

Foto: Kjartan Bergsvåg

– Hvordan blir det når du er ferdig med turen, tror du?

– Da er jeg sikkert ganske sliten i armene, sier han og ler.

Kjartan startet turen lørdag 30. juli. Én uke senere kom han til Hylen i Suldal.

– Første etappe av Norge på tvers er unnagjort, sier han i en video han har publisert på Facebook.

Neste etappe av turen skal gjennomføres på ferskvann.