NRK Meny
Normal

«Hele fylket» skal lese Fløgstad-roman

40.000 eksemplarer av Kjartan Fløgstads Grand Manila fra 2006 blir nå delt ut gratis i Rogaland.

Kjartan Fløgstad. Gjør UD til brikker i litterært spill?

40.000 eksemplarer av Kjartan Fløgstads Grand Manila fra 2006 blir nå delt ut gratis i Rogaland.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Det er litt overveldende å se bøkene sine overalt på den måten, og det blir ikke lett for rogalendingene å komme unna nå, sier Kjartan Fløgstad.

Forfatteren som opprinnelig er fra Sauda har gjort seg bemerket som i hele landet. Han har skrevet opp mot 50 romaner. Forfatteren synes det er helt supert at det ble Grand Manila som skulle deles gratis ut i fylket.

Les også: Hovland fikk Aschehoug-prisen

– Jeg synes det er ei fin bok, og jeg tror den har et forsonet bilde om det å være fra Sauda, og forholdet til den store verden, sier forfatteren.

Ved at 40.000 rogalendinger nå får tilgang til boken, har Fløgstad troen på at flere vil få kjennskap til forfatterskapet hans.

Miljøfilter på Eramet i Sauda

Miljøet i industristedet Sauda er et sentralt tema i Grand Manila, og i store deler av kjartan Fløgstads forfatterskap.

Foto: Jonas Rød

– Det er ikke sikkert boken taler til alle, men jeg vil tro at noen vil finne ting der som de kanskje har lyst til å følge videre, sier forfatteren.

Oljelitteratur

Nå er han i Stavanger i forbindelse med litteraturfestivalen, Kapittel, hvor han holdt åpningsforedraget . Her var det norske oljeeventyret tema.

Der har det blant annet vært en debatt om litteraturens syn på oljeindustrien, og om at østlandsforfattere ikke ser hva som skjer på vestlandet.

Les også: Opptur for nynorske bøker

– Det er lett å kritisere forfattere for å ikke skrive om oljen , men det er ikke lett for en forfatter å komme ut på en plattform for å sette seg inn i det en eventuelt skulle skrive om, sier Fløgstad.

Skriver om fotball

Som utflyttet rogalending ser han fylket fra utsiden, og forfatteren mener det er skremmende å se hvor rikt Rogaland har blitt.

– Forandringene skjer så fort sier forfatteren.

Og selv om han er 70 år har han ikke lagt arbeidslivet på hylla. Fløgstad og sønnen hans var i Brazil under VM i sommer, og om ikke lenge kommer en bok som skal handle om nettopp fotball.

– Det er en bok som tar fotball alvorlig, samtidig som den følger mesterskapet kronologisk, sier han.