Kirken har mistet mange medlemmer på Vestlandet og Sørlandet

I uken som har gått siden vedtaket på kirkemøtet om å tillate vielser av homofile har nesten 1000 personer meldt seg ut av Den norske kirke.

Homojubel under kirkemøtet
Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Vedtaket på kirkemøtet ønsket å gi rom for at det skal være plass til to syn på likekjønnede ekteskap i kirken. Noen opplever at det ikke er godt nok rom for dem.

Det sier Jorun Kraft Visnes, som er direktør i Stavanger bispedømme. Hun mener at kirken må respektere at noen i denne situasjonen velger å melde seg ut.

Les også: Ingen vil vie homofile i Time

– Vi har fått tilbakemeldinger fra noen som takker veldig, og er veldig glade for det. Noen synes det er et vanskelig vedtak, og vurderer sin vei videre i kirken. Vi får reaksjoner fra begge kanter, sier hun.

Kirkemøtet åpner for homofile giftemål
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

600 utmeldelser på Vest og Sørlandet

Tall fra kirkerådet viser at de aller fleste utmeldelsene har kommet i det såkalte bibelbeltet fra Bergen til Kristiansand.

Les også: 190 ut av kirken på en uke

Kirkemøtet gjorde sitt vedtak mandag 11. april. fra tirsdag 12. april og fram til og med mandag 18. april er det registrert til sammen 980 utmeldelser fra kirken.

Dette er de fire bispedømmene om har hatt flest utmeldelser.

Utmeldelser fra kirken etter vedtaket om vielser av homfile

Bispedømme

Utmeldelser 12.april-18.april

Stavanger

258

Agder og Telemark

190

Bjørgvin

112

Oslo

91

Skape ro

Allerede dagen etter vedtaket på kirkemøtet gikk presten på Undheim i Time, Dag Øyvind Østereng ut i avisen Dagen og sa at han ville melde seg ut av kirken.

Etter hvert har det blitt klart at svært få prester på Jæren og i Dalane ønsker å vie homofile par. Mange prester har reservert seg mot slike vielser.

Les også: Tror homoekteskap ødelegger kirka

Vedtaket på kirkemøtet har tydelig provosert også mange menige medlemmer av Den norske kirke.

– Vi er aldri glad for å miste mange medlemmer. Samtidig vet vi at dette har vært en sak som har vært vanskelig over lang tid. Vi håper at når saken nå er lagt, at det vil skape en ro og at vi kan få lov til å jobbe videre i kirken med andre saker, og komme ut i media med andre saker som vi tenker er viktige, sier Kraft Visnes.