Oppskrift
Yaqun Zhang
Yaqun Zhang har bodd i Norge i fem år. For tiden har hun fødselspermisjon fra en jobb som overingenør i Roxar. Før familien kom hit studerte både Yaqun og hennes mann i Edinburgh i over fem år. Opprinneling kommer de fra Xing Jiang provinsen i nordvest Kina.
Lunsj er dagens viktigeste måltid
Det finnes et kinesisk ordtak som sier at til frokost skal en spise noe næringsrikt, til lunsj skal en spise mye og til middag skal en spise nokså lite. Da holder man seg ved god helse. Av den grunn synes mange kinesere at lunsj er dagens viktigeste måltid. Da Yaqun Zhang var ung laget hennes mor ofte tre varme måltider til dagen, men også i Kina er halvfabrikatets tid kommet, og nå er det mer vanlig å kjøpe halvferdig mat enn å lage alt selv.
Siesta
Det kan være svært varmt på formiddagen i Kina, så tidligere brukte folk å ha 1 - 1 1/2 times pause etter lunsj for å sove og slappe av. Nå har det blitt redusert til 1/2 - 1 time for å holde tritt med endringer i tiden og et stadig mer konkurransepreget samfunn, sier Yaqun.
Spagettisalat om sommeren
I Xing Jiang provinsen er det vanlig å spise nudelsalat om sommeren. Ordet for salat betyr egentlig kald, så man spiser med andre ord kalde nudler. Men med en sønn som er svært glad i norsk-smakende mat, har Yaqun forandret litt på innholdet
Roger Zhang
og laget kald spagettisalat istedet. Noe som har falt i smak hos sønnen Roger. Grillmat er også populært og derfor har familen Zhang gått til innkjøp av elektrisk grill sånn at de kan grille oftere, uavhengig om været er lunefullt og ustadig. I tillegg til dagens rett er
Yaqun griller på terrassen
lammegrillmat også svært populært i Xing Jiang provinsen. Delvis pga. overvekt av muslimer i denne provinsen. I september når lammene er nyslaktet og kvaliteten på kjøttet er god, kutter hun lammekjøttet i kuber og griller dem på spyd med salt, chilipulver og karve. Det kan være en fin avveksling til vanlige grillspyd, sier Yaqun.