Hopp til innhold

– Tror på en ny vår for norsk-kinesisk handelssamarbeid

Kjølig diplomatisk klima mellom Kina og Norge har fått det statlige kinesiske oljeselskapet til å trekke seg fra årets oljemesse i Stavanger. Men flere kinesere enn noen gang er likevel på plass i Stavanger.

From InfoDispatcher.SingleFileImporterKjølig diplomatisk klima mellom Kina og Norge har fått det statlige kinesiske oljeselskapet til å trekke seg fra årets oljemesse i Stavanger. Men flere kinesere enn noen gang er likevel på plass i Stavanger.

Jian Guo, olje- og gassrådgiver for Intsok-stiftelsen i Kina med en annen kinesisk delegat.

– Generelt så blir vi veldig godt mottatt i Kina. Vi er virkelig tatt inn i varmen og føler oss som et kinesisk selskap, sier Jørgen Arnesen, administrerende direktør, COSL Europe.

Han er noe så sjeldent som en norsk sjef i et delvis statskontrollert kinesisk riggselskap.

Jørgen Arnesen

Jørgen Arnesen er administrerende direktør for COSL Europe.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Merket presset etter nobelprisen

Nå er Arnesen, og det kinesiske selskapet på oljemessen Offshore Northern Seas (ONS) for å selge kinesiske rigger.

– Vi har ikke fått kontrakt på den i Norge ennå, men det er stor interesse for riggen.

Han har merket presset etter nobelprisen som ble utdelt i 2010.

– Jeg har merket at kineserne ikke er så veldig snakkesalige om temaet, sier han.

– Håper det normaliserer seg

Det kinesiske selskapet med hovedkontor i Stavanger har likevel klart å slippe unna de verste problemene som oppsto etter dette, men de ser at det kan være vanskelig for andre selskaper.

– For næringslivet generelt håper jeg jo virkelig at det skjer noe og at dette normaliserer seg. Vi er jo et kinesisk selskap og kineserne har jo lagt betydelige investeringer inn i vårt selskap, og de tar vare på investeringene sine, sier Arnesen.

Venter på en ny vår

Jian Guo

Jian Guo er olje- og gassrådgiver for Intsok-stiftelsen i Kina.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK
Leif Johan Sevland

Leif Johan Sevland er administrerende direktør for ONS.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Og skal man passe på investeringene i Norge er oljemessa ONS stedet å være.

– For industrien fortsetter man å jobbe med promotering av selskapene. Det stopper nok ikke. Jeg tror nok det kommer en ny vår for det bilaterale samarbeidet og det blir mer handel, sier Jian Guo, olje- og gassrådgiver for Intsok-stiftelsen i Kina.

– Vi regner vel med at Kina som nasjon har gitt klare føringer i forhold til fredsprisen og den relativt kjølige relasjonen med Norge, men på ONS. og leverandørsiden merker vi ikke noe til det, sier Leif Johan Sevland, administrerende direktør for ONS.

Samspill mellom næring og politikk

For til tross for anstrengt diplomati er det business as usual.

– Det er riktig det, men på mange områder er business og penger noe som skjer i samspill med politisk dialog. Slik mener jeg også det bør være. Men hvem som tar beslutningen om å delta på et så stort arrangement som ONS er, det får folk tenke gjennom selv, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Og nettopp det gjorde det statlige kinesiske oljeselskapet da de trakk seg før sommeren og dermed fikk det delvis statskontrollerte riggselskapet COSL enda en stand å vise seg frem på.