NRK Meny
Normal

Kastrer katten din for å unngå aids

Katteeiere blir ofte informert om viktigheten av å kastrere eller sterilisere kattene sine for å holde kattebestanden nede. Nå advarer dyrleger også om katteaids.

Katteaids

Katten Fiven, som bor i kjelleren til Kari Mills, er aidssyk.

Foto: Stine Serigstad / NRK

Kari Mills, styreleder for Dyrebeskyttelsen Sør-Rogaland, har i flere år tatt seg av katter som blir forlatt av eieren sin. En av dem er aidssyk og er oppkalt etter sykdommen.

– Vi kaller ham bare for Fiven, sier hun.

Katteaids, eller feline immunodeficiency virus (FIV), ligner på den versjonen av aids som mennesker får. Sykdommen smitter via bitt og er mest vanlig blant ukastrerte hannkatter.

– Han hadde en veldig skadet fot og så reiste eierne på ferie og lot ham være igjen. Da var han helt elendig, stakkars, sier hun.

Håvard Y. Pettersen

Håvard Y. Pettersen er dyrlege hos Hafrsfjord Smådyrklinikk.

Foto: Stine Serigstad / NRK
Mills 7

Kari Mills tar seg av kattene som blir forlatt i Stavanger.

Foto: Sindre Leganger / NRK

Mest utbredt blant villkatter

Kari Mills husker godt første gang hun fikk høre om sykdommen.

– Jeg fikk jo litt bakoversveis med en gang, men da var det bare å sette seg ned å lese alt jeg kunne, sier hun.

– Sykdommen er mest utbredt i villkatt-populasjonen. Katter som er ukastrerte slåss mye seg imellom, og har dermed større smitterisiko, sier dyrlege hos Hafrsfjord Smådyrklinikk, Håvard Y. Pettersen.

Han presiserer at sykdommen ikke kan smitte fra katt til menneske.

Fire faser av sykdommen

Katteaids har et sykdomsforløp som deles opp i fire faser. Den første fasen, infeksjonsfasen, kommer rett etter katten har blitt smittet og kan gi feber og slapphet i en uke eller to. Etter dette kommer latensfasen. Da «sover» viruset i cellene.

– Katten kan leve som normalt og er klinisk frisk i denne fasen. Denne fasen kan vare ifra noen måneder til flere år, sier Pettersen.

Hovedproblemet med viruset er at det angriper immunsystemet. Dette skjer i den tredje fasen. Da er katten veldig mottakelig for infeksjonssykdommer. I denne fasen kan katten få forskjellige infeksjoner som kan behandles med medisin. Dette vil etter hvert føre til terminalfasen.

– Her vil katten til slutt få så store problemer at den dør eller må avlives, sier Pettersen.

Immunforsvaret svekkes

Første gang Kari Mills tok seg av en katt med aids merket hun seg de fire fasene som sykdommen deles opp i.

– Han ble forkjølet med jevne mellomrom. Vi behandlet ham med antibiotika og så ble han helt fin igjen for en periode, før han fikk en ny syk periode. Mot slutten ble det tittere og tittere og immunforsvaret ble svakere og svakere. Etter åtte år døde han av en lungebetennelse, sier Mills.

Fiven ligger tynn og slapp i buret sitt når NRK Rogaland er på besøk.

– Nå har han fått matlyst igjen og har nettopp spist en hel skål med mat. Han kan få en opptur igjen, men hvis ikke så må vi nok en tur til dyrlegen, sier Mills.

Vanskelig å oppdage

Symptomene på katteaids er som regel relatert til de andre sykdommene som katten får på grunn av immunsvikten.

– Det er diffuse symptomer. Feber og slapphet kan være symptomer i den første fasen. Kraftige munnhuleinfeksjoner er kanskje det som er mest vanlig. Da sikler katten mye og har infeksjoner bak i tannkjøttet, forklarer Pettersen.

Katter kan sjekkes for sykdommen ved hjelp av en enkel test som gir svar i løpet av et kvarter. Dersom en katt får diagnosen er det opp til eieren hva som skal gjøres videre.

– Eieren må vurdere selv. Ideelt sett så skal den holdes inne hvis den har fått påvist katteaids, men dette er ikke mulig for alle katter. Da er alternativet enten å la den gå ute eller å la den slippe. Det viktigste er selvfølgelig at den er kastrert og ikke havner i slåsskamp, sier Pettersen.

Mills synes ikke at avlivning er løsningen på problemet.

– Det er veldig trist når du får en katt med aids, men det er ikke verdens undergang. Det er ikke en grunn til å ta livet av katten. Vi gjør jo ikke det med folk som har fått aids heller. Jeg stiller det på akkurat samme nivå, sier hun.