Hopp til innhold

Katolsk praktkirke i Torrevieja tok mot nordmenn på julaften

– Det å være fremmed i et annet land gjør meg mer ydmyk for hvem jeg er og hvordan jeg opptrer her i Spania, sier Marianne Lønrusten fra Klepp i Rogaland

Nordmenn i Iglesia immaculanda concepcion i Torrevieja

Flere hundre nordmenn deltok i julegudstjenesten i Iglesia de la Inmaculada Concepcion i Torrevieja på julaften.

Foto: Marianne Lønrusten

– Kirken er mektig med sin overdådige utsmykking, søyler, ikoner, glassmalerier og statuer av helgener og selvfølgelig med Maria og Jesus i fokus. I det hele tatt veldig annerledes enn hjemme.

Marianne Lønrusten

Marianne Lønrusten fra Klepp var sammen med datteren Aurora en av dem som var med på julegudstjenesten i Torrevieja

Foto: Privat

Det forteller Marianne Lønrusten fra Klapp i Rogaland.

Sammen med datteren Aurora (12) var hun en av flere hundre nordmenn som julaften deltok i gudstjenesten i den katolske hovedkirken i Torrevieja, Iglesia de la Inmaculada Concepcion. Kirken ble bygget i 1880. Blant annet med materialer fra det gamle tårnet som ga byen sitt navn, men som ble ødelagt i et større jordskjelv i 1829.

Opptil 800 nordmenn

– Da vi kom til kirken, var det allerede lang kø av mennesker på vei inn. Unge og gamle, familier og enslige, sier Lønrusten.

Les også: – Spanjolene har veldig sterkt samhold og hjelper hverandre

Les også: Mye sol og varme, men ikke mye julestemning

Det er den norske sjømannskirken i Torrevieja som arrangerer gudstjenesten.

– Dette har vi gjort i mange år. Grunnen til at vi er der, er at det kommer så mange på den gudstjenesten. Det har vært opp i 800 noen ganger, forteller prosjektprest Cathrine Hopstock Havgar i sjømannskirken.

Nordmenn i kø for å komme inn i kirken

En halv time før gudstjenesten sto hundrevis av nordmenn i kø for å slippe inn i Iglesia de la Inmaculada Concepcion i Torrevieja i Spania.

Foto: Marianne Lønrusten

Det er stort sett nordmenn, sammen med noen andre skandinaver, som besøker den tradisjonelle gudstjenesten. Sjømannsprest Odd Inge Tangen ledet gudstjenesten og holdt preken.

– Privilegert innflytter

Presten pekte på hvor viktig det er å vise gjestfrihet og omsorg ovenfor våre medmennesker, og hva et lite bidrag kan bety i den store sammenhengen.

Les også: En halv million på gudstjenester julaften

– Prekenen var lett å følge med på og bli følelsesmessig engasjert av. Personlig tror jeg at det å vite at jeg selv er fremmed i et annet land gjør meg mer ydmyk for hvem jeg er og hvordan jeg opptrer her i Spania. Særlig når jeg er en privilegert innflytter, sier Lønrusten.

Det bor trolig rundt 40.000 nordmenn mer eller mindre fast på Costa Blanca i vinterhalvåret. Rundt halvparten av dem holder til i Torrevieja-området

Aurora Lønrusten

Etter gudstjenesten i den katolske hovedkirken i Torrevieja, var det juletilstelning i den norske sjømannskirken. Her er det Aurora Lønrusten som får julegave fra nissen.

Foto: Marianne Lønrusten

Forsøk på integrering

Marianne Lønrusten og datteren flyttet til Spania i høst.

– Tanken var å se hvordan klimaet påvirker helsen, og sånn sett er det en helt utrolig bedring, sier hun.

Les også: Elsker norsk jul

Les også: Jul verden rundt

De stortrives, og ser ikke bort fra at prøveåret blir utvidet.

– Her lever vi livet til fulle, mer spontant og ikke minst mer ute. Aurora har spansk på skolen og jeg har nettopp avsluttet et spanskkurs. Nå praktiseres språket i alle tenkelige situasjoner. Det er godt å gjøre seg forstått mer eller mindre på et annet språk, i alle fall et forsøk på integrering, sier Lønrusten.

Interiør i kirken i Torrevieja

Under gudstjenesten i den katolske kirken ble juleevangeliet lest, og samtidig vist visuelt av barn

Foto: Marianne Lønrusten

Under gudstjenesten ble juleevangeliet lest, og samtidig vist visuelt av barn

– Julegudstjenesten var høytidsstemt og verdig som seg hør og bør, men også så lun og god i atmosfæren at det føltes helt rett å være til stede, sier hun.