NRK Meny
Normal

Karmøy-reder vil ha færre og større offshore-rederier

Flere enn hundre norskeide offshoreskip ligger i opplag og offshore-rederiene går med milliardunderskudd.

Lars Peder Solstad

Lars Peder Solstad i Solstad offshore vil ha færre og større offshorerederier.

Foto: NRK

– Vi vil stå mye sterkere hvis vi klarer å lage større rederier. Det å holde på sånn som vi gjør nå, å seile til langt under driftskost, det kan vi ikke holde på med.

Det sier administrerende direktør Lars Peder Solstad i Solstad offshore. Han tror større rederier som har kontroll over større deler av flåten er løsningen.

Les også: Tror konkurrerende medier må samarbeide for å overleve

Les også: Rederne ser mørkt på framtiden

Ifølge nettavisen maritime.no ligger det over ett hundre norskeide offshoreskip i opplag nå og offshorerederierene går med milliardunderskudd.

Utenlandske aktører

Solstad er ikke alene om å mene at en konsolidering er nødvendig. Spørsmålet er om norske rederier har nok kapital til å kjøpe noen av konkurrentene.

Sverre Meling i Maritimt Forum

Sverre Meling i Maritimt Forum frykter at teknologi og kompetanse kan forsvinne ut av landet.

Foto: Gisle Jørgensen/NRK

Det kan gå mot at pengesterke utenlandske aktører kommer på banen. Ifølge daglig leder Sverre Meling i Maritimt forun for Haugalandet og Sunnhordland utgjør situasjonen en risiko for at teknologi, kompetanse og styring kan forsvinne fra Norge.

Les også: Sjøfolk tilbake i arbeid

Les også; Tror oljekrisen vil vare i mange år

– Den risikoen vil alltid være til stede når vi er i en sånn situasjon som vi er i nå. Jeg sier ikke at jeg tror det kommer til å skje, men at det kan være behov for konsolideringer i bransjen i en sånn tid som dette, det er det ingen tvil om.

Kommer vi til å se færre rederier?

– Dette er veldig sensitivt. Vi vet ikke, og jeg vet ikke, men når jeg sier at det kan komme konsolideringer er det det samme som næringens aktører sier, sier Meling.

Farstad skip i opplag

Flere enn hundre norske offshoreskip ligger i opplag.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Sterkere bransje

Det finnes i dag rundt 50 offshorerederier i Norge. Lars Peder solstad som nylig gikk av som president i Norges Rederiforbund, ønsker ikke å spekulere i hvor mange offshorerederier som er igjen etter eventuelle oppkjøp og sammenslåinger. Imidlertid ønsker Solstad offshore å være med når dette skjer.

Les også: – Situasjonen er dramatisk

– Vi mener at her må vi lage større enheter som er mer solide og som gjør at vi og kan komme ut som en sterkere bransje.