Fikk beskjed om å reise hjem etter en halvtime

KARMØY (NRK): Karmøy folkehøgskule utsetter skolestart med to uker etter at de nye koronareglene trådte i kraft. Elevene fikk beskjeden seint søndag kveld.

Elever Karmøy folkehøgskule

MÅ REISE HJEM IGJEN: Laura Overrein, Martin Bjugn og Stina Gregersen møtte opp på Karmøy folkehøgskule søndag kveld. Etter kort tid fikk de beskjed om å reise hjem igjen av hensyn til smittevern.

Foto: Iris Elin Ullvang / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Søndag kveld la regjeringen frem nye og strengere smitteverntiltak. Blant annet blir all undervisning og alle arrangement ved universiteter, høgskoler og fagskoler digitale fram til 18. januar.

Regjeringen ga ingen føringer for nedstenging av folkehøgskoler, men ba skolene følge anbefalinger og føringer fra lokale helsemyndigheter.

Selv om de aller fleste av landets 81 folkehøgskoler starter opp som planlagt etter nyttår, måtte noen skoler gi elevene beskjed om å bli hjemme lenger enn de hadde tenkt.

– Vi vet om fire folkehøgskoler som har utsatt skolestarten. Dette gjør de etter råd fra lokale smittevernmyndigheter, sier daglig leder Dorte Birch i Informasjonskontoret for folkehøgskolene.

Fikk beskjeden etter en halvtime

Karmøy folkehøgskole er en av skolene som skulle startet semesteret mandag 4. januar. Slik blir det ikke.

– Vi har utsatt skolestarten til 18. januar, etter klare føringer fra kommunen. Vi fikk beskjeden klokka 22 i går kveld, og da startet jobben med å gi beskjed til alle de 93 elevene, sier rektor Jarle Nilsen.

Han sier de klarte å få tak i nesten alle, men at fem stykker møtte opp på skolen. Laura Overrein fra Inderøy i Trøndelag brukte store deler av søndagen på å reise, men måtte omtrent snu i døra.

– Etter en halvtime på skolen fikk jeg beskjed om at vi må hjem igjen. Da var det bare å finne seg en billig flybillett, sier hun.

Fire av elevene drar hjem igjen i dag, mens den femte eleven blir igjen på Karmøy. Hun kom fra Latvia og skal uansett være i karantene nå. Karmøy folkehøgskule har en egen leilighet som kan brukes av elever som skal være i karantene.

Rakk akkurat å pakke ut

Også Stina Gregersen fra Risør i Agder var klar for et nytt semester på Karmøy.

– Jeg kjørte bil med foreldrene mine, og var fremme i 15-tiden. Jeg pakket ut og ryddet alt på plass slik at jeg kunne starte det nye året. Og på kvelden fikk vi altså vite at neste dag var det bare å komme seg hjem igjen, sier hun.

Gregersen valgte å kjøre bil fordi hun mente det ville være tryggest med tanke på risikoen for smitte.

– Nå ender jeg likevel opp med å fly for å komme meg hjem. Det er motstridende, sier hun.

Skulle gjerne hatt mer tid på seg

Elevene forstår at de nye smitteverntiltakene kom brått på alle, men de skulle likevel ønske at de hadde fått beskjeden om utsatt skolestart noe tidligere.

– Det hadde vært fint om beskjeden kom om morgenen og ikke om kvelden. Da kunne vi stoppet før vi dro av gårde. Men alt i alt ble dette mest komisk, sier Gregsersen.

Også Overrein skulle gjerne vært spart for all reisingen.

– Jeg sjekket før jeg dro, og da fikk jeg vite at det bare var å komme. Det er kjipt, for jeg kunne sluppet å reise så langt, sier hun.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 08.03.2021
2 771
Smittede siste 7 dager
147
Innlagte
632
Døde
391 072
Vaksinerte