Hopp til innhold

Karmøy-bedrifter svindlet for millioner

Tre firmaer på Karmøy er svindlet for flere millioner kroner. Politiet oppfordrer næringslivet til å være kritiske til krav om hastebetalinger til utlandet.

Etterforskningsleder Frode Klausen

Frode Klausen leder etterforskningen av de tre svindelsakene på Karmøy. Han mener det er fullt mulig å forebygge svindel, men da må bedriftene være årvåkne.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

I løpet av 2018 har politiet fått inn tre saker om bedrifter på Karmøy som har vært utsatt for svindel. Politiet skriver i en pressemelding at bedriftene skal ha blitt svindlet for flere millioner kroner.

– Svindelen skjer ved at kriminelle tar over e-postkontoen til daglig leder og begynner å styre dialogen mellom lederen og regnskapsføreren til firmaet. Svindleren ber ofte om å få hasteoverført penger til konti i utlandet, sier etterforskningsleder Frode Klausen ved Karmøy lensmannskontor til NRK.

Politiet opplyser ikke om hvilke bedrifter som er utsatt for svindel, men sier det gjelder firmaer som har oppdrag i utlandet.

Krevende å etterforske

Politiet etterforsker svindelen, og ser alvorlig på sakene. Politiet har vært kjent med problemstillingen lenge, og både finansnæringen og Økokrim har jobbet med temaet.

– Sakene er utfordrende. Dette dreier seg ofte om organiserte bander i utlandet, og de er flinke til å skjule sporene sine. For å etterforske, er vi avhengige av rettsanmodninger, og de tar det lang tid å få svar på, sier Klausen.

Han mener det er spesielt at tre bedrifter på Karmøy har blitt svindlet på såpass kort tid.

Kan forebygge selv

Ifølge politiet er det flere ting firmaene kan gjøre for å hindre svindel eller stanse utbetalingene. De bør blant annet være varsomme med store beløp som skal hastebetales til utlandet, og kontrollere at fakturaene er reelle.

– De trenger også interne rutiner når det gjelder regnskapsførere. De bør kommunisere både på telefon og e-post. Bedriftene bør også ha gode rutiner for hvordan de logger seg på e-post, og bruke en pålogging med to trinn, slik som i nettbanken, sier Klausen.

Han ber spesielt firmaer som har oppdrag i utlandet og som dermed sender penger til utlandet og spesielt asiatiske land, om å være på vakt.

– Et lokalt firma som driver lokalt og handler med andre lokale bedrifter, er ikke så utsatt.

Mulig å stanse utbetalingen

I etterforskningen får politiet på Karmøy en del informasjon fra Økokrim, og fra kollegaer som jobber spesielt med denne typen saker i Sør-Vest politidistrikt.

Ifølge Klausen er det mulig å stoppe pengestrømmen til svindlerne hvis man handler raskt etter at svindelen blir oppdaget.

– I flere tilfeller har vi sett at bedrifter har klart å stanse betalingen. De bør ta kontakt med banken sin så raskt som mulig, slik at de kan få pengene sine tilbake.