Kapteinbåten har fått eget museum

389 mennesker omkom da et russisk skip gikk ned i 1842. Kapteinsbåten Giggen drev i land på Jæren, der den får eget hus til tre millioner kroner.

En kapteinsbåt fra Norges verste skipsforlis i fredstid får nå eget museum på Jæren. 389 mennesker omkom da et russisk skip gikk ned i 1842. Kapteinsbåten Jiggen drev i land på Jæren, der an nå får eget hus til tre millioner kroner.

VIDEO: Kapteinsbåten Giggen har fått eget museum ved Kvassheim fyr.

– Det siste vi så at Ingermanland var at den kom drivende og ble liggende rett utenfor her. Om kvelden da bøndene på Haarr gikk å la seg så de båten rett over vannskorpa og neste morgen var den borte, sier Anders Haver i Jæren kystlag.

Ingermanland
Foto: Stavanger Maritime Museum
Ingermanland

Ingermanland, slik malerne tolket forliset.

Foto: Stavanger Maritime Museum
Anders Haver, Jæren kystlag

Anders Haver, Jæren kystlag.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

I september 1842 sank det nybygde russiske marinefartøyet Ingermanland utenfor Haarr på Jæren. Skipet hadde gått på et skjær på Sørlandet, og drev så oppover kysten. 389 mennesker, blant dem kvinner og barn, omkom i det som er det verste skipsforliset i fredstid i Norge.

– Så sannsynligvis ligger den på havbunnen like utenfor her, sier Haver.

Får eget museumshus

Hittil har en minnestein på Varhaug gamle kyrkjegard vært den eneste markeringen på Jæren av denne skipstragedien. Men i dag åpnet et eget museum om forliset, bygget ved Kvassheim fyr for å huse kapteinsbåten Giggen som kom fra det synkende skipet.

– Dette har jeg ønsket og arbeidet for i alle år, at vi skulle få den tilbake til Hå. Det er her den gikk på land, og her den hører hjemme, sier Haver.

Giggen er godt bevart etter å ha vært i Stavanger i mange år. Når den nå er tilbake i Hå, med eget hus, har det selvsagt ikke vært gratis.

– Vi var ikke klar over at det kom til å ende på den summen. Altså tre millioner. Men når dette står slik i dag er vi veldig glade for det, for dette handler om å ta vare på historien, sier ordfører Mons Skrettingland i Hå.

– Må kjenne fortiden

I dag var det offisiell åpning av utstillingen, og for Jæren Kystlag, og Anders Haver, som tok initiativet til museet, er det en god belønning for utallige dugnadstimer.

– All historie er viktig for nye generasjoner. Det er et gammelt ordtak som sier at den som ikke kjenner fortiden, kjenner ikke fremtiden, sier han.

Kapteinsbåten Giggen har fått eget museum

Museet ligger ved siden av Kvassheim fyr i Hå.

Foto: Tom Edvindsen / NRK