NRK Meny
Normal

Avslutter redningsaksjon etter savnet kaptein fra «Finnøyglimt»

Leteaksjonen etter den savnede kapteinen er avsluttet etter at lasteskipet «Finnøyglimt» gikk ned nord for Haugesund sent fredag kveld. Han ble sist sett på broen uten redningsvest.

Politiet bekrefter i en pressemelding at redningsaksjonen ble avsluttet klokken 18 lørdag kveld.

Kystvakten og flere private båter har drevet søk hele dagen til vanns. Røde Kors og Norske Redningshunder har i tillegg drevet strandsøk i området.

Søket har nå gått over til søk etter antatt omkommet. Mandag vil politiet søke etter mannen med ROV, en fjernstyrt undervannsrobot.

Observert på broen

– Han har vært i sjøen i så lang tid, at det dessverre er lite håp om å finne ham i live, sier redningsleder Jan Lillebøe ved Hovedredningssentralen (HRS) Sør-Norge til NRK.

Livbåt frå Finnøyglimt

To fra mannskapet kom seg opp i denne livbåten i natt - og ble hentet opp av et handelsskip.

Foto: Bjørn Erik Ovesen

Kapteinen ble sist observert på broen på skipet. Han var ikke iført redningsvest, men sto med overlevelsesdrakt i hånden, ifølge redningslederen.

– Sjansen for å overleve er liten uten redningsvest. Da må han ha kommet seg til land, og det er omtrent 700 meter fra ulykkesstedet, sier Lillebøe.

– Fikk en slagside

«Finnøyglimt» var på vei fra fra Helle i Høgsfjord til Fitjar med pukk og grus da skipet fikk en slagside og søkkte nord for Haugesund sent fredag kveld.

– Lasten gjorde at skipet sank fort når det først fikk en slagside, sier politimester i Rogaland, Hans Vik.

Ulykken skjedde langs en åpen havstrekning mellom Sletta og Ramsholmene, i nærheten av fylkesgrensen mellom Hordaland og Rogaland.

– Det blåste heftig i går, og det var mye grov sjø, sier redningsleder Lillebøe.

Se intervju med politimester Hans Vik: (Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Finnøyglimt forlis

Finnøyglimt forlis

Søker til sjøs og på land

Søket etter den savnede kapteinen pågikk for fullt lørdag, og det ble søk til sjøs og på land.

– Båter fra kystvakten, redningsskøyter og handelsfartøy er med i søket til havs. Politiet har patruljer på land som gjør strandsøk, sier redningsleder Johan Mannsåker ved HRS.

Også småfly fra Kystverket har deltatt i søket.

To reddet

Tre personer var om bord da lasteskipet kantret. Foruten kapteinen, kom de to andre fra mannskapet seg opp i en redningsflåte, og ble hentet opp av et handelsfartøy i området.

De to overlevende sitter lørdag ettermiddag i politiavhør i Haugesund.

– Avhørene tar sikte på å belyse enkle fakta omkring mannskapets bevegelser og oppholdssted om bord, og eventuelt andre fakta som kan belyse hendelsen, sier operasjonsleder Trond Olav Friberg i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Alle de tre mennene som var om bord er polske. Kapteinens pårørende er varslet gjennom den polske ambassaden i Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«Finnøyglimt» på grunn, Austre/Vestre Bokn

«Finnøyglimt» måtte trekkes av grunn i Boknasundet i 2009. (Arkivfoto)

Foto: John Gunnar Skien/NRK

– Må ha kantret raskt

Hovedredningssentralen fikk melding om at skipet hadde problemer klokken 23.38 fredag. Mannsåker tror det må ha kantret i løpet av svært kort tid. Klokken 23.35 meldte kapteinen fra om at skipet hadde slagside, og ti minutter senere var det ikke lenger mulig å oppnå kontakt.

– Vi vet ikke hvordan det skjedde, men vi vet at det har skjedd raskt, sier Mannsåker til NRK.

«Finnøyglimt» er eid av rederiet Ryfylke Shipping. Det er et 48 meter langt bulkfartøy, som vanligvis brukes til frakt av grus og pukk. Skipet har gått på grunn to ganger tidligere, i 2007 og 2009.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.