Hopp til innhold

Kan være ulovlig å selge skulpturen

Advokat Kirsten Clausen mener Stavanger kunsthall muligens bryter loven hvis de selger Barbara Hepworth-skulpturen. Derfor har hun varslet auksjonshuset.

Skulpturen er fjerna

Barbara Hepworth-skulpturen «Figure for landscape» er fjernet fra kunstforeningens plen og er i ferd med å bli klargjort for salg.

Foto: Einar Espeland / NRK

Kirsten Clausen

Kirsten Clausen.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Jeg reagerer på en så klar feildisponering. Folk er fortvilte fordi de føler det er et ran. Jeg kjente at det var noe feil. Det var noe som holdt på å skje som ikke skulle skje, og da måtte noen rope «brann!», sier Kirsten Clausen.

I en e-post til auksjonshuset Christie´s i London advarer advokat Kirsten Clausen om at det kan være ulovlig å selge skulpturen av den britiske kunstneren Barbara Hepworth. Grunnen til dette, er at det kan være uklart hvem som eier kunstverket, skriver hun.

Kunstmiljøet i Stavanger er i harnisk etter at det i forrige uke ble kjent at styret i Stavanger kunsthall ønsker å selge skulpturen som siden 1968 har stått utenfor kunsthallens lokaler på Madlaveien i Stavanger. Onsdag før påske ble den fjernet.

– Må få stoppet salget

– Etter min juridiske oppfatning må vi få en midlertidig forføyning, en må få stoppet salget og sikre skulpturen, og så må en få en skikkelig avklaring om hvem som eier den og hva som skal skje, sier Clausen.

– Vi kan ikke miste denne skulpturen. Det tar lang tid å få en rettslig avgjørelse og hvis gjenstanden forsvinner i mellomtiden så nytter det ikke om man har aldri så mye rett. Det er ikke nok å ha rett, man må også få rett, legger hun til.

Kultursjefen i Stavanger har en kort kommentar til henvendelsen.

– Hvis det er juridiske betenkeligheter ved salget vil jeg forelegge dette for kommuneadvokaten i Stavanger, sier kultursjef Rolf Norås.

Kunstforeningen i Stavanger ved styreleder Eirik Moe avviser til NRK at de har gjort noe ulovlig, men vil ikke kommentere saken ytterligere i dag.

– Kan få juridiske konsekvenser

Advokat Claussen skriver videre at hvis skulpturen blir solgt, kan det få juridiske konsekvenser.

– Jeg vil gjøre dere oppmerksomme på at mange i Stavanger mener Stavanger kunstforening ikke har rett til å selge Barbara Hepworths skulptur. Eierskapet er omstridt, skriver Clausen.

– Hvis dere bidrar til at den blir solgt, og dermed tatt fra befolkningen i Stavanger og Norge, kan det få juridiske konsekvenser for kunstforeningen, styret og dere, skriver hun.

Hun avslutter med at hun regner med at bystyret i Stavanger vil følge opp saken etter påske.

Opprør mot skulptursalg

ARKIVVIDEO (14.04.14): Kunsteksperter karakteriserer kunstverket som et ikon og en juvel, men Stavanger kunstforening vil likevel selge den. Foto: Erik Waage/NRK.