NRK Meny
Normal

– Det kan være ganske tøft å være incestoffer

Liv Fevang ble tidligere utsatt for seksuelle overgrep. Fremdeles sliter hun med vonde flashbacks.

Liv Fevang ble tidligere utsatt for seksuelle overgrep. Fremdeles sliter hun med vonde flashbacks.

►SE VIDEO: Liv Fevang er en av dem som har blitt utsatt for seksuelle overgrep, og som finner hjelp og støtte på det nyåpnede senteret i Sandnes.

I dag åpnet det nye senteret mot seksuelle overgrep i Rogaland offisielt. Det er et lavterskeltilbud uten ventetid for incestofre, som trenger støtte for å håndtere hverdagen.

– Det blir kalt et lavterskeltilbud, men vi opplever at det ikke finnes en terskel her. Vi kan komme når vi vil, sier Fevang.

Hun er en av dem som har blitt utsatt for seksuelle overgrep, og som finner hjelp og støtte på det nyåpnede senteret.

– Jeg bærer fremdeles på en skam, men på senteret blir jeg alltid møtt med omsorg, sier Fevang.

Får vonde flashbacks

Sentralt plassert i Langata i Sandnes skal senteret være lette å nå.

– Det kan være veldig tøft å være incestoffer. Noen ganger får jeg flashbacks til traumatiske ting som har skjedd. Da kan det være godt å ha noen å snakke med, sier Fevang.

Mange av dem som kommer på det nye senteret, har de samme følelsene og behovene som Fevang. På senteret får ofrene enten tilbud om samtaler der, eller å gå tur med en ansatt.

– Mange har store traumer etter det de opplevde som barn. De som har vært utsatt for seksuelle overgrep har veldig godt av å kunne snakke om det, sier Anette Grønning som er daglig leder på det nye senteret.

Samarbeidsprosjekt mellom flere kommuner

Det nye senteret er et samarbeidsprosjekt mellom 22 kommuner. Syv av kommunene støtter prosjektet økonomisk. En av dem er Utsira.

– Vi synes det er viktig å støtte dette senteret, fordi de gjør et veldig viktig arbeid både med forebygging og å gi hjelp til de som har opplevd seksuelle overgrep, sier Utsira-ordfører Marte Eide Klovning.