Hopp til innhold

Fagbrev i matfag åpner døra til universitetet

Fra høsten kan søkere med fagbrev i restaurant- og matfag studere hotelledelse i Stavanger uten først å måtte skaffe seg studiekompetanse. Håpet er at det skal øke rekrutteringen til en bransje som sliter med å skaffe seg fagfolk.

Elevar på Borgund vgs

Ungdom med fagutdanning i restaurant- og matfag får nå en ny mulighet til å kombinere fagbrev og akademisk utdannelse. Erfaring fra andre bransjer viser at det gir ettertrakta arbeidskraft.

Foto: Brede Røsjø / NRK

– Dette åpner en ny mulighet for dem som kommer direkte fra faget og har det i fingerspissene, til å skaffe seg en akademisk utdannelse. Næringen trenger ledere som har den grunnkompetansen, sier instituttleder Truls Engstrøm ved Norsk hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger (UiS)

Truls Engstrøm

Truls Engstrøm er instituttleder ved Norsk hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

UiS er først i landet til å gi blant andre kokker og servitører muligheten til å studere hotelledelse uten først å skaffe seg studiekompetanse.

Sammen med NHO Reiseliv har universitetet jobbet i fire år for å få tilbudet på plass, og nå har Kunnskapsdepartementet sagt ja til en prøveordning over tre år.

Det gleder også Eddy Kjær, som er fagsjef for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv.

Eddy Kjær

Eddy Kjær er fagsjef for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv.

Foto: Per Thrana

– Vi er usedvanlig fornøyd. Dette har vært veldig sterkt ønsket av reiselivsnæringen over lang tid, så nå viser både universitetet i Stavanger og regjeringen at de tar fagopplæringen på alvor, sier Kjær.

Blir ettertrakta arbeidskraft

Det kalles y-veien. At mennesker med fagbrev kan få en universitetsutdannelse uten å måtte ta ekstra videregående utdanning for å skaffe seg studiekompetanse.

Både i Stavanger og andre steder har dette vært en mulighet for ingeniører, og i Haugesund har de hatt en lignende ordning innen maritime fag. De som har en slik kombinasjon av praktisk og akademisk kunnskap blir ettertrakta arbeidskraft, forteller Kjær.

– Det viser seg at bedriftene etterspør nettopp dem som har fagopplæring og erfaring fra praktisk arbeid og som får seg mer teoretisk kunnskap senere, sier han.

Nå håper både han og universitetet at det samme skal skje når kokker, servitører, bakere, slaktere og pølsemakere fra høsten kan ta bachelor i hotelledelse i Stavanger.

Håper flere velger matfag

Forhåpentligvis kan tilbudet også øke rekrutteringa til bransjen. For det trengs. Over lang tid har antall unge som søker restaurant- og matfag på videregående skole falt dramatisk.

Matfag ved Time videregående skole

Disse elevene ved Time videregående skole er blant de få som i dag velger restaurant- og matfag. Håpet er at det nye tilbudet skal få flere til å gjøre som dem.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

– Håpet er at flere skal velge det de ønsker i stedet for det noen forteller dem at de bør velge for å ha flere dører åpne i framtida, for nå blir døra åpen også for dem, sier Truls Engstrøm ved Norsk hotellhøgskole.

UiS har plass til mellom 15 og 20 studenter med fagbrev til høsten, og Engstrøm merker allerede interessen.

– Straks dette ble kjent, kom det flere telefoner fra folk som meldte sin interesse, og det har også kommet flere meldinger på Facebook-siden vår allerede, så, ja, vi tror at dette kommer til å bli populært, sier han.