NRK Meny
Normal

Kan gå mot innvandrerfritt fylkesting

Bare drøyt tre prosent av kandidatene til årets fylkestingsvalg i Rogaland har innvandrerbakgrunn. Parissa Hamedan-Nejad (V) tror konservative verdier i fylket hindrer rekruttering.

Bjerga og Hamedan-Nejad

Heidi Bjerga (SV) og Parissa Hamedan-Nejad (V) er enige om at det må tas aktive grep for å få flere innvandrere inn på partilistene.

Foto: Kees Fjellvang

Valglogo

– Rogaland har et veldig internasjonalt miljø. Samtidig har vi veldig konservative verdier, sier Parissa Hamedan-Nejad, opprinnelig fra Iran og 32.-kandidat for Venstre til fylkestingvalget.

Bare 16 av 485 kandidater til årets fylkestingvalg i Rogaland, er innvandrere. Det er drøye tre prosent. Og de fleste står langt nede på listene.

– Det er ikke tvil om at vi må ha flere innvandrere på banen, sier Hamedan-Nejad, som har noen tips til hvordan det kan skje:

– Kanskje bør vi oversette brosjyrer? Og så må vi inkludere innvandrere fra dag én, konstaterer hun.

Hamedan-Nejads Venstre har tre med innvandrerbakgrunn på sin fylkestingliste (se fakta), som er flest av alle partier.

Skylder på nominasjonskomiteene

Heidi Bjerga fra SV, som står på topp både på fylkestinglista og lista i Sandnes, gir nominasjonskomiteene i partiene skylden for den lave innvandrerandelen.

– Nominasjonskomiteene gjør en for dårlig jobb. Men jeg tror arbeidet må gjøres mellom valgperiodene, og ikke bare når man setter opp listene. Vi må jobbe mer utadrettet hele tiden, og inkludere folk og være på forskjellige arenaer, sier hun.

Bjerga tror partiene må bli flinkere til å se utenfor medlemsmassen når de setter opp listene.

– I noen partier er det lett å bare tenke på medlemmene når en skal sette opp lister – og lokallagene foreslår ofte egne medlemmer, sier SV-politikeren fra Sandnes, som oppfordrer folk til å krysse av hvis de ønsker innvandrere høyere opp på listene.

Akkurat det får Atle Simonsen (Frp) til å reagere, som selv står på fjerde plass Frps liste i Stavanger

– Jeg synes det er litt spesielt at folk skal krysse av innvandrere foran andre. For jeg er sikker på at SV har flere kanondyktige kandidater som står på, men som ikke har innvandrerbakgrunn, sier han.

– Politikken er viktigst

Atle Simonsen

Atle Simonsen (Frp) står på fjerdeplass i Stavanger.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Simonsen mener kandidatene først og fremst må tro på Frp sitt program.

– Jeg synes det er viktig at flere innvandrere stiller, og skulle ønske at flere stilte på Frp sin liste, men for meg er det mye viktigere at de tror på frihet, liberalisme og på Frp sitt program, enn hvilken etnisitet og bakgrunn de har, sier han.