NRK Meny
Normal

Frykter flukt fra norges dyreste SFO

Sokndal kan få Norges dyreste SFO om fem år. FAU frykter hundre prosent prisstigning fra dagens nivå, mens ordføreren lover billigere skolefritidsordning allerede neste år.

Barn i Sokndal SFO

Foreldre til barna i Sokndal SFO kan måtte betale dobbelt så mye for plassen om fem år.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Vi i FAU mener at dette kan gi et klasseskille for foreldre i Sokndal, sier Louise Bøe, sekretær i FAU ved Sokndal skole.

Flertallspolitikerne i Sokndal, Høyre, Frp og KrF, har vedtatt at prisen for plass i SFO i kommunen skal stige med 20 prosent årlig de fem neste årene, for å gjøre skolefritidsordningen selvfinansiert ved foreldrebetaling. Med en slik prisstigning vil prisen om fem år være 4800 kr i måneden.

– Hvis dette blir tilfellet vil nok ikke alle ha råd til å ha barna sine i SFO.Vi ønsker jo at det skal være et tilbud for alle unger som alle foreldre har råd til å benytte seg av, sier Bøe.

Louise Bøe

Louise Bøe er sekretær i FAU ved Sokndal skole, og kritiserer flertallet i kommunestyret for å øke prisen på SFO ved skolen.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Frykter flere fraflyttere

FAU skrev tidligere i vinter brev til politikerne i Sokndal der de retter skarp kritikk mot planene for selvfinansiert SFO. Allerede neste år vil kommunen ha en av landets dyreste SFO, med den vedtatte prisstigningen.

– Vi håper på et svar snart. Her ønsker de vel tilflyttere men da blir det vel enda flere fraflyttere, sier Bøe.

Mindretallet i kommunestyret raser, og Arbeiderpartiets Therese Anita Holmen mener det blågule flertallet nå viser hvordan borgerlig familiepolitikk virker i praksis.

– Jeg synes dette er trist for Sokndal. Det stiller kommunen i et dårlig lys når det blir så dyre priser. Jeg får mange reaksjoner utenfra. Mange andre ordførere i Rogaland rister på hodet når de hører hva som gjøres i Sokndal, om alle de merkelige vedtakene som setter Sokndal tilbake i tid, sier Holmen.

Uenige om regnestykket

Therese Anita Holmen

Therese Anita Holmen representerer Arbeiderpartiet og mindretallet i Sokndal kommunestyre.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Hun tror ikke de fleste småbarnsfamilier har råd til å betale 4800 kroner per barn i SFO.

– Hvis du ikke har en godt betalt jobb har du kanskje ikke råd til å ha ungene i SFO. Konsekvensen da blir at en av foreldrene må være hjemme. Hvem er det som har råd til det i dagens samfunn? Hvertfall ikke småbarnsfamilier, sier Holmen.

Krf-ordfører i Sokndal, Trond Arne Pedersen rister på hodet av regnestykket som foreldrene har kommet fram til. Han mener tvert i mot at det vil bli billigere SFO allerede neste år.

– De baserer seg hvertfall på noen gamle tall fra enkelte representanter fra Arbeiderpartiet der de skisserer et skrekkscenario på 4800 kroner i måneden. Det har aldri vært intensjonen fra kommunstyret. Med de tallene jeg har regnet med vil en fullfinansiert plass i SFO, gitt den nye SFO-ordningen, være på ca 2450 kroner, sier han.

– Timetallet ned og prisen opp

Tall fra Sokndal kommune viser at en fulltidsplass allerede har steget til det som Pedersen sier den skal ned til neste år. Louise Bø stiller seg uforstående til ordførerens tall.

– SFO-prisen har steget og timetallet har gått ned. Slik som det ser ut på papiret har prisen gått ned, men den har jo ikke det fordi timeprisen er dyrere, sier hun.

Hun har selv tre barn, og håper prisen ikke stiger ytterligere før de er i SFO-alder.

– Da er det nok ikke noe vi benytter oss av, sier hun.

SFO

SFO i Sokndal kan bli mye dyrere hvert år de neste fem årene.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK