Hopp til innhold

Vil registrere hvem politikerne møter

Det kan bli innført et lobbyregister for politikerne i Stavanger.

Eirik Faret Sakariassen

Eirik Faret Sakariassen (SV) fremmer interpellasjonen om lobbyregisteret i bystyret mandag.

Foto: NRK

Forslaget vil bli fremmet i bystyremøtet mandag av SV’s Eirik Faret Sakariassen. Målet er å få politikerne til selv å registrere hvem de har møter med i forbindelse med både utbygginger og andre saker som skal opp til politisk behandling.

– Det må være tydelig for offentligheten og velgerne hvilke interesser vi politikere tjener og hvem vi bruker tid på å møte, sier Faret Sakariassen.

Registeret må være offentlig søkbart for alle og børe inneholde opplysninger om hvem man møter, hva saken gjelder og hvilke politikere som har møtt den organisasjonen eller personen det er snakk om, mener SV-politikeren.

Bystyret i Stavanger

Politikerne må bruke registeret og offentliggjør hvem de har møter med, mener Faret Sakariassen.

Foto: Ståle frafjord / NRK

Mistanke

– Ligger i dette forslaget en mistanke om at for mange prosesser som ender i et politisk vedtak skjer i det skjulte?

– Jeg tror det er mange som stiller spørsmål ved akkurat det og jeg mener det er vår plikt å vise at vi ikke har noe å skjule. Derfor må vi også være ærlige og bruke dette registeret.

Registeret vil fordre at politikerne selv velger å oppgi hvem de møter.

Flertall

Forslaget vil bli fremmet som en interpellasjon til rådmannen der SV og Faret Sakariassen ber om en egen sak for bystyret fra administrasjonen. Han tror det vil være et politisk flertall i Stavanger for å opprette registeret.

– Ordfører Christine Sagen Helgø har signalisert at hun støtter forslaget. Det regner jeg med at også mange andre gjør, sier Eirik Faret Sakariassen.

Frp har også tidligere varslet at de vil gå inn for en slik registrering i forbindelse med etableringen av et åpenhetsutvalg i Stavanger. Venstre i tidligere gått inn for et slikt register på Stortinget.