NRK Meny
Normal

Kan få første Ap-ordfører på 22 år

KrF og Høyre henger seg på Arbeiderpartibølgen i Karmøy, og med gårsdagens meningsmåling i ryggen er Fremskrittspartiet ute av samarbeidet.

Karmøy rådhus

Det går mot et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Høyre på Karmøy.

Foto: Karmøy kommune

Valglogo

– Frp vil ikke være med på å øke eiendomsskatten fra et veldig lavt nivå til et middels nivå, noe vi og Høyre mener trengs for å få en forsvarlig økonomi i kommunen, sier Leif Malvin Knutsen, KrFs ordførerkandidat på Karmøy.

Leif Malvin Knutsen

Leif Malvin Knutsen (KrF).

Foto: Karmøy kommune

– Frp har heller ikke noe forslag til nedskjæringer, men en urealistisk plan for konkurranseutsetting av all helse og omsorg i kommunen, legger han til.

Derfor vil han ikke samarbeide med Fremskrittspartiet, slik han har gjort siden valget i 2011, men ser heller mot Arbeiderpartiet.

Og Ap ønsker velkommen.

– Vi har samarbeidet godt med KrF i formannskapet og i kommunestyret, sier Aps ordførerkandidat Jarle Nilsen.

Duket for maktskifte

Jarle Nilsen

Jarle Nilsen (Ap).

Foto: Karmøy kommune

I går kom en fersk meningsmåling fra Haugesunds Avis der Karmøy Arbeiderparti får en oppslutning på hele 28,9 prosent. Det er vel fem prosentpoeng bedre enn ved sist valg, og kan bety at Ap får ordføreren i kommunen for første gang på 22 år.

– Det er gledelig at Karmøybuen peker på Arbeiderpartiet når det skal vises ansvarlighet i kommunen. Vi skal vise at vi er ansvaret verdig hvis dette blir valgresultatet, sier Nilsen.

Høyre går tilsvarende tilbake til en oppslutning på 20 prosent. For de to andre store partiene er oppslutningen stabil. Fremskrittspartiet får 23,1 prosent, og Kristelig Folkeparti 16,6 på meningsmålingen i Haugesunds Avis.

– Vi vil gjerne fortsette samarbeidet med Høyre, men det er nødvendig med tre parti for å få flertall, og vi ønsker å se mot Arbeiderpartiet i stedet for Frp, sier Knutsen.

Mener KrF holder motivet skjult

Susan Borg

Susan Borg (FrP)

Foto: Karmøy kommune

Susan Borg, som i dag er varaordfører i Karmøy for Frp, reagerer på utspillet fra Knutsen, og mener årsaken er meningsmålingen, og ikke uenigheten i den borgerlige alliansen.

– De må få lov til å samarbeide med andre. Det jeg reagerer på er at vi i Frp blir kalt uansvarlige. Vi har jobbet med budsjettet siden i fjor, men nå når meningsmålingene legges fram blir vi kalt uansvarlige, sier hun.

– Det provoserer og sårer, og jeg tror det er andre ting som ligger bak, sier Borg.

Begge har brutt valg-avtalen

– Vi holdt vårt løfte til velgerne om å ikke øke eiendomsskatten. Derfor er det feil å kalle oss uansvarlige, sier Borg.

Hun viser til avtalen Frp, KrF og Høyre undertegnet etter valget der det sto at eiendomsskatten skulle holdes på dagens nivå. Men nå er den blitt hevet i perioden.

– Både KrF og Høyre er løftebrytere i forhold til den avtalen, men Frp er også løftebrytere fordi avtalen sier også at vi skal styrke det økonomiske fundamentet til kommunen, sier Knutsen.

Og Knutsen og KrF snur seg fra Frp og til Ap.

– Ved å samarbeide med Arbeiderpartiet får vi en med økonomisk forsvarlig politikk, og risikerer ikke at vi må skjære ned ytterligere i tjenestetilbudet. Det har vi måttet for inneværende år fordi det er en generell svikt i kommuneøkonomien over hele landet, sier han.