Kan få 5000 kroner i kontantstøtte

Ordfører i Sokndal i Rogaland, Trond Arne Pedersen (KrF), håper at en høy kontantstøtte skal bringe nye barnefamilier til kommunen.

Video Kontantstøtte

Foto: Ole Andreas Bø.

Trond Arne Pedersen, ordfører i Sokndal (KrF)

Trond Arne Pedersen fra KrF er ordfører i Sokndal.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Der vi tidligere har tvunget damer til å velge én ting kan de nå velge akkurat det de vil selv. Det er jo likestilling av beste sort slik jeg ser det, sier Trond Arne Pedersen, ordfører i Sokndal fra KrF.

Ordføreren står bak forslaget om å innføre en kommunal kontantstøtte på 5000 kroner til barnefamilier fra august, og mener han med det har funnet løsningen på både økonomi og ønsket befolkningsvekst.

– Samfunnsutvikling i feil retning

Jorunn Merete Øybakken

Jorunn Merete Øybakken i Sokndal Ap.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Arbeiderpartiet i Sokndal raser mot ordførerens kontantstøtteforslag, og mener han sender bygda tilbake i tid. At det dreier om om valgfrihet for damer får motparten til å tenne på alle pluggene.

– Det blir feil. Vi har snakket om hva vi vil. Er det at damene skal hjem og stå klar med middagen når mannen kommer hjem? Det er ikke det samfunnet vi har lyst på i dag. Det er samfunnsutvikling i helt feil retning, sier Jorunn Merete Øybakken i Sokndal Ap.

Fra 1. august blir det statlige kontantstøtten for toåringer fjernet. Etter dette er det opp til hver enkelt kommune om de vil innføre kommunal kontantstøtte.

Avgjøres den 30.april

Hå kommune i Rogaland gikk nylig inn for en av Norges mest generøse kontantstøtte for toåringer på nettopp 5000 kroner per måned.

Rådmannen har gått mot forslaget, og det gjorde også kommunens formannskap tirsdag. Det ble da flertall for å ikke innføre kommunal kontantstøtte i Sogndal. Den endelige avgjørelsen blir tatt når saken skal opp i kommunestyret 30. april.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jorunn Merete Øybakken og Therese Anita Holmen

Jorunn Merete Øybakken og Therese Anita Holmen i Sokndal Ap ler av forslaget fra kommunens ordfører.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Skal gjøre kommunen mer attraktiv

Ordføreren mener derimot at kontanstøtte vil være billigere for kommunen som i dag akkurat har nok barnehageplasser, og med ønske om flere folk til kommunen trenger han noe å friste med.

– Jeg vil at nye familier skal flytte til Sokndal, og jeg vet at vi har underskludd på barnehageplasser, sier Pedersen.

Tror du familier vil fristes av kontantstøtten?

– Jeg vet ikke, men jeg tror at det vil gjøre det litt mer attraktivt å komme til kommunen, sier han.

– Folk lurer på om vi har råd til dette

Therese Anita Holmen

Therese Anita Holmen i Sokndal Ap.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Therese Anita Holmen og Jorunn Merete Øybakken i Sokndal Arbeiderparti har liten tro på at kontantstøtten vil øke tilflyttingen til kommunen.

– En får ikke det med å innføre kontantstøtte hvertfall. Det har vi ikke noe tro på. Folk er opptatt av dette og lurer på om vi har råd til dette. Noen sier at det ikke er rett at vi skal betale 5000 av komunekassen for å gi lommepenger til de som allerede er hjemme i dag, sier Holmen som er kommunestyrerepresentant for Ap.

Ett av fem barn i kommunene er hjemme

Anett Rek

Anett Rek er småbarnsmor, og tar gjerne imot ordførerens kontantstøtte.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Kostratall viser at det i 2010 var 79,7 % av barna i Sokndal mellom 1 og 5 år som gikk i barnehage. Snittet for Rogaland er 87,8 og snittet i landet 89,3.

I Sokndal er altså ett av fem barn hjemme allerede. Å gi fem tusen kroner i måneden til deres foreldre betyr at kommunen vil gå i minus uten befolkningsvekst. Likevel vil ordføren gi enda mer i kommunal kontanstøtte.

– Konstantstøtten burde være mye høyere enn 5000, men jeg tenker å begynne med det, sier Pedersen.

Og for noen er det akkurat det som trengs for å bli hjemme litt til.

– Med den kommunale kontantstøtten kan jeg vurdere å bli hjemme enda lengre, sier småbarnsmor Anett Rek.