– Ingen skal føle seg utrygge i sentrum

Innbyggerne i Sola synes tigging er skremmende og plagsomt, ifølge ordføreren. Derfor vil han ha et generelt forbud mot tigging til høsten.

Tigger i Stavanger

Flere kommuner på Nord-Jæren kan få tiggeforbud til høsten. Nå vil også Sola-ordføreren innføre forbud.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Ole Ueland

Ole Ueland, ordfører i Sola.

Foto: Høyre

Siden regjeringa nå har åpna for at kommunene selv får bestemme om de vil ha et lokalt tiggeforbud, er det nå flere som vurderer dette. Det gjør Høyre-ordfører i Sola, Ole Ueland.

– Jeg får jevnlig henvendelser fra innbyggere og næringsdrivende som synes at veldig pågående tigging er skremmende og plagsomt. En av våre viktigste saker i Sola er at vi ska ha et trygt lokalsamfunn. Når noen sier at de føler seg utrygge skal vi ta det på alvor, sier Ueland.

Har du opplevd pågående tigging selv?

– Ja, men jeg er en ung og bestemt mann, så jeg håndterer det, og har ikke noe problem med å se at det er fattigdom i samfunnet. For en del eldre mennesker, og for dem som driver butikker oppleves dette som veldig pågående, sier han.

Det var Solabladet som først omtalte saken.

Siv-Len Strandskog

Siv-Len Strandskog, Sola arbeiderparti.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Allerede ulovlig med pågående tigging

Men opposisjonen i Sola deler ikke ordførerens ønske.

– Han snakker om pågående tigging, men vil ha et generelt tiggeforbud. Pågående tigging er jo allerede ulovlig. Det blir feil å forby all tigging på grunn av problemet med pågående tigging, sier Ap-politiker Siv-Len Strandskog.

– Jeg kjenner også på det ubehaget, fordi det gjør noe med meg å se fattigdom så nært. Det er også ubehagelig å se narkomane som tigger etter penger, men det går ikke an å forby alt man ikke liker. Det er ikke det vi skal bruke politiressurser på, sier hun.

– Nedverdigende å tigge

Handler dette om «ute av syne – ute av sinn»?

– Jeg tror vi tåler å se fattigdom, men jeg synes det er galt at samfunnet tillater at folk nedverdiger seg på den måten og at vi lar bakmenn utnytter fattige folk og sende dem til Norge for å tigge, sier Ole Ueland.

Aller helst ville han hatt et nasjonalt tiggeforbud.

– Lov å be om en tier til bussen?

De er begge enige om at det i år har vært flere tiggere på Nord-Jæren enn i fjor, men at det likevel har vært en økning de siste årene.

– Det var økonomisk krise i Europa og fattige reiste til flere land, med og uten tiggeforbud. Tigging er en konsekvens av fattigdom. Vi får ikke bukt med problemet ved å forby det vi opplever som nedverdigende, sier Strandskog.

Hun er også skeptisk til definisjonen av tigging som skal ligge til grunn for forbudet.

– Ordføreren vil ikke gjøre det ulovlig å be om en tier til bussen. Det er utrolig stigmatiserende å si at romfolk med kopp er ulovlig, men det er lov for andre. Hvor skal vi sette grensen for hva som er lov, spør hun.

– Ikke kriminelle bakmenn

– Folk kommer ikke ut av fattigdom hvis man gir dem lov til å tigge. Vi må hjelpe dem i hjemlandene sine, og sette foten ned for tiggingen, som er en brutal, organisert næring, som skaper utrygge lokalsamfunn, sier Ueland.

Siv-Len Strandskog viser til undersøkelsen til NOVA fra 2012 som konkluderte med at de utenlandske tiggerne i Oslo er i all hovedsak ikke blir utnyttet av kriminelle bakmenn, men er fattige EU-borgere som kommer hit for å bedre livssituasjonen i hjemlandet. (Forskning.no)

– Pågående tigging og trakassering er ikke akseptabelt eller lovlig, og det finnes det lover mot i dag. Da synes jeg vi skal bruke ressursene på det, og ikke på et generelt tiggeforbud. Vi ønsker å jobbe aktivt mot fattigdom og det er arbeid som er nøkkelen ut av dette. Da må man innføre tiltak, men å det er ikke noen løsning å nekte folk å be om penger, sier Strandskog.

Kan bli forbudt til høsten

Politivedtektene for Sola kommune skal vurderes til høsten.

– Da får vi ta diskusjonen. Dette er en vanskelig sak, men jeg har kommet til at jeg som ordfører ikke kan leve med at innbyggerne føler seg utrygge i sitt eget sentrum, sier Ueland.

– Det kan komme til høsten hvis de samme partiene som har vært for dette på Stortinget stemmer for det i Sola, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland