NRK Meny
Normal

Kameratgjengen kan vente seg tøffere avhør i Tina-saken

Tirsdag morgen må en av de siktede i Tina-saken, en 36-åring, inn til et nytt avhør med politiet. Han og resten av kameratgjengen må belage seg på en mer konfronterende linje fra politiets side.

Tina Jørgensen

26. oktober 2000 ble liket av Tina Jørgensen funnet ved en tilfeldighet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren. Tidligere denne måneden ble fire menn pågrepet og siktet for drapet.

Foto: NRK/Privat

 Bjørn Kåre Dahl

Etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl bekrefter at politiet vil være mer konfronterende i avhørene som kommer.

Foto: NRK

– Det er naturlig med en mer konfronterende tone nå etter hvert. Selvfølgelig er det det, sier etterforskningsleder i Rogaland politidistrikt, Bjørn Kåre Dahl.

Opplysningene som kommer frem i avhør har vært svært viktige i etterforskningen av drapet på Tina Jørgensen. Politiet har tidligere bekreftet at tre av de siktede ble pågrepet som følge av avhøret med den første siktede i saken, en 36-åring fra Lyngdal.

I de første avhørene med de fire siktede, skal mennene ha fått forklare seg fritt, noe som er vanlig i etterforskningen av straffesaker. Nå bekrefter politiet at man har «skrudd om bryteren».

– Det er vanlig i slike saker at politiet først og fremst vil høre på hva siktede har å forklare. Etter hvert blir tonen mer konfronterende, der politiet spiller inn opplysninger som vi ønsker kommentar på, forteller Dahl.

Nytt avhør tirsdag

Ingen av de fire siktede erkjente straffskyld etter fengslingsmøtene og første avhør. Opplysningene som kommer frem i avhør er særlig viktige i Tina-saken, ettersom politiet neppe kan regne med at DNA-spor skal føre til et ytterligere gjennombrudd i saken.

Før helga var 38-åringen, som ble pågrepet som fjerdemann, inne til politiavhør for andre gang i saken. Allerede da skal det ha vært en mer konfronterende linje fra politiets side.

Tirsdag morgen er det planlagt nytt avhør, da med mannen fra Kristiansand (også 36 år) som ble pågrepet som nummer to. Mannen meldte seg selv på politihuset i Kristiansand.

– Han ser fram til å forklare seg igjen, og vil besvare de spørsmål som politiet kommer med, sier mannens forsvarer, Trond Wåland.

– Forberedt på tøffere linje

I avhøret før helga måtte den tidligere nevnte 38-åringen svare på informasjon politiet har fått gjennom avhør av mannen som først ble pågrepet i saken. Informasjon som førte kameratgjengen fra Lyngdal inn i den 15 år gamle drapssaken.

– Er din klient forberedt på at det kan bli en mer konfronterende linje fra politiets side?

– Det er han. Han er innforstått med at det nå har gått en tid, og at politiet har etterforsket saken. Han forstår at det vil bli et avhør der han blir konfrontert med opplysninger, sier Wåland.

De fire mennene er sikta for drap eller medvirkning til drap. Wåland sier hans 36 år gamle klient tar siktelsen tungt.

– Dette er en alvorlig siktelse, noe min klient er fullt klar over, sier han.

Krimtekniker med sekk som ble funnet ved Tina Jørgensen

Tina Jørgensen ble funnet sammen med denne sekken. Sekken lå lenge under vann, og ga derfor politiet lite biologiske spor å jobbe med.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Fant lapp med telefonnummer

Flere medier har i løpet av den siste tiden presentert ny informasjon i saken. Politiet ønsker ikke å avkrefte eller bekrefte opplysningene.

Ifølge Stavanger Aftenblad skal de siktede ha truffet Tina Jørgensen i Stavanger sentrum den kvelden hun ble drept. VG melder at politiet fant en lapp med navn og telefonnummer til en av de sikta i Tina Jørgensens leilighet kort tid etter drapet.

NRK har tidligere meldt at også at den nå avdøde søsteren til en av de siktede, som kan ha hatt en rolle i drapet, forklarte seg for politiet etter drapet i 2000.

– Hvor nær var egentlig politiet de fire mennene som nå er sikta i saken?

– Det er vanskelig å svare på. Det vi kan si er at de sikta i dag var ikke en del av etterforskningen den gang. Vi hadde avhør i Lyngdal, men det brakte oss ikke videre i saken, sier Dahl.