Kaller studentledere inn til hastemøte

Norsk Studentorganisasjon kaller inn landets studentledere til Oslo, etter at det ble klart at 11 måneders studiestøtte går i vasken.

Ola Magnussen Rydje

Leder av NSO, Ola Magnussen Rydje, kalte i går alle studentledere inn til hastemøte. I løpet av de tre neste ukedagene skal studentlederne prøve å påvirke regjeringen til å snu i saken om 11 måneders studiestøtte.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi gir ikke opp, sier en klar og tydelig leder av Norsk Studentorganisasjon (NSO) Ola Magnussen Rydje.

NSO og flere studenter jublet da 11 måneders studiestøtte ble lagt inn i statsbudsjettet.

Men da Siv Jensen presenterte regjeringens tilleggsproposisjon for statsbudsjettet, kom det fram at 11 måneders studiestøtte måtte studentene se langt etter.

Nå kaller NSO inn lederne for sine 44 medlemslag for å planlegge kampen videre. Samtidig er også flere sentrale politikere, samt ungomspolitikere invitert. Knut Arild Hareide fra KrF har allerede sagt ja til å komme.

– Kampen er ikke tapt, sier Rydje.

Vil gi politikerne drahjelp

Knut Arild Hareide

Det er allerede bekreftet at KrFs Knut Arild Hareide vil delta på møtet i regi av NSO.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

NSO vil nå rette seg mot KrF og Venstre, for å gi partiene en innsikt om hva 11 måneders studiestøtte vil bety for studentene i Norge. Håpet er at sentrumspartiene kan overtale den blå regjeringen.

– Det er et overveldende flertall på Stortinget for 11 måneders studiestøtte. Det er viktig for realisering av kunnskapssamfunnet at de ikke forhandler bort noe det er enighet om, men at stortingsflertallet vinner frem med den nødvendige økningen i studiestøtten, sier Rydje.

Meldingen ble sendt ut til landets studentledere i går, allerede nå er flere av dem samlet i Oslo.

En av dem er leder for studentparlamentet i Bergen, Bjørn Kristian Danbolt.

– Vi står samlet om dette. Og at så mange har sagt ja på så kort varsel, sier noe om hvor sterk enighet det er for å få klubbet gjennom 11 måneders studiestøtte, sier han.

Ble overrasket over resultatet

NSO-lederen forteller at han reagerte med overraskelse da Jensen fra Frp sa at det ikke ble 11 måneders studiestøtte til studentene. Årsaken: Det ble for dyrt.

– Det er ikke mulig å ignorere det gapet som er mellom studentenes faktiske økonomi og behovet vi har for økt støtte. Studentene har saktet akterut i årevis og forskjellene bare øker. 11 måneder studiestøtte er rett politikk til rett tid. Det holder ikke med justeringer, det må en kraftig økning til, mener Rydje.

Leder for Studentorganisasjonen i Stavanger (StOr), Håkon Ohren, skal også delta. Det har dessverre ikke lykkes NRK.no å komme i kontakt med Ohren.

Studentlederne har de tre neste ukedagene til å påvirke politikerne. Forhandlingene i Finansdepartementet vil avsluttes i løpet av onsdagen. Det endelige statsbudsjettet vil være klart i løpet av november.