– Ikke bare ompa, ompa

Julie Frøystein fra Sandnes slår et slag for tuba som soloinstrument når hun spiller opp i Virtuos-finalen.

Julie Frøystein fra Sandnes slår et slag for tuba som soloinstrument.

– Det er et ekstremt høyt nivå på finalistene. Ingen peker seg ut som en klar vinner, de er utrolig dyktige hele gjengen, sier Kerstin Asplund, prosjektleder for Virtuos.

Og det betyr at Jule Frøystein fra Sandnes møter harde konkurrenter når hun spiller opp på tuba i kveldens finale.

– Jeg hadde aller mest lyst til å spille trombone, men jeg hadde ikke lange nok armer, så da ble det tuba, sier Frøystein.

– Utrolig fint som soloinstrument

Nå har hun hatt det store messinginstrumentet som hovedinstrument i bare to år, og nå er det klart for finale. Og selv om tubaen kanskje sliter litt med "imagen", så vil attenåringen fra Sandnes at hun kan slå et lite slag for tubaen som soloinstrument.

– Før hadde jeg den oppfatningen som mange har, at det er et bakgrunnsinstrument som bare spiller ompa i et orkester. Men så oppdaget jeg hvor utrolig fint det faktisk er som soloinstrument, sier Frøystein.

Hun har lenge hatt lyst til å være med på musikkonkurransen Virtuos, og i kveld kan hun vinne konkurransen og dermed få muligheten til å spille i gjeve konkurransen Eurovision Young Musicians i mai.

Vinneren får og Den norsk solistpris på 100 000 kroner, og et solistoppdrag med Kringkastingsorkesteret. Finalistene kan være maks 19 år for å delta.

Disse møter tubaisten fra Sandnes i finalen:

  • Altsaksofonist Soran Lind (17) fra Oslo.
  • Fiolinist Sonoko Miriam Shimano Welde (17) fra Laksevåg.
  • Trompetist Trond Sagbakken (15) fra Vestre Gausdal.
  • Cellist Mirjam Kammler (17) fra Drammen.

Her kan du se finalen klokken 21.45:

Annet hvert år arrangeres NRKs solistkonkurranse for klassiske instrumentalister. I løpet av tre delfinaler har fem kandiater kvalifisert seg for kveldens finale. Vinneren får Den norske solistpris på kr 100.000 - og blir Norges kandidat i Eurovisjonens internasjonale konkurranse Young Musicians i Køln i mai. Den som vinner får også solistoppdrag med Kringkastingsorkestret,. I juryen sitter fiolinist Marianne Thorsen, trompetist Ole Edvard Antonsen, dirigent og pianist Christian Eggen og juryformann Arild Erikstad. Programleder er Espen Beranek Holm.