Juleribbe

Klikk på bildet over og Andreas Myhrvold fra Gastronomisk Institutt forklarer hvordan du lykkes med juleribben.

Ribbe

Mange av oss vil ha en ribbe med sprø svor på julaften. For å få god smak på ribben kan du rute den opp og ha krydder på et par dager før den skal stekes. Og du kan steke ribben tidlig på julaften eller dagen før. Under bildet får du hele oppskriften.

Juleribbe med pølser og rødkål
Foto: unknown / NRK

Til 4 porsjoner trenger du

2 kg ribbe (tynnribbe eller familieribbe)
3 ts salt
2 ts nykvernet pepper
3 dl vann

  1. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbena blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking.
  2. Gni inn ribben med salt og pepper 1-3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben. Legg den med svorsiden ned og dekk ribben med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribben og gi en bedre smak på kjøttet.
  3. Legg ribben i langpannen på rist med svoren ned.
  4. Hell over ca. 3 dl vann og dekk langpannen med aluminiumsfolie. Sett langpannen midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.
  5. Ta ribben ut av stekeovnen og snu den, så den ligger med svoren opp. Legg en asjett (oppned) under, slik at ribben er litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort). Det er viktig at ribben er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat.
  6. Sett langpannen tilbake midt i ovnen og la ribben steke videre ved 120 ºC (ca. 1-1 1/2 time for tynnribbe, ca. 1 1/2 -2 time for familieribbe). Uansett om ribben veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribben er lett eller tung.
  7. Ofte får ribben sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett langpannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribben har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie, slik at de ikke blir brent.
  8. Ta ribben ut av ovnen, og la hvile i ca. 20 minutter, slik at kjøttsaften "setter seg" og du får en saftig og god ribbe.
  9. Ribba kan stekes tidlig på julaften eller dagen før. For å få sprø svor dagen etter er det er viktig at svoren er sprø etter du har stekt ribba. Ikke pakk den inn i plast eller aluminiumsfolie før den er blitt kald.
  10. Skjær den i serveringsstykker etter at den er avkjølt. Legg ribbestykkene i langpanne sammen med medisterkaker , medisterpølser , surkål, rødkål, svisker og epler og varm opp like før servering. 200 °C i ca. 30 minutter.