NRK Meny
Normal

Julens verstinger!

Ribbefett, medisterkake, medisterpølse og riskrem topper julens verstingliste sammen med pinnekjøtt. I helgen ble det full pakke!

Julemat

Frafjords Feite Førjulstid er inne i sin tredje uke og helgen ble feiret med en aldri så liten Grand Slam – som vi sier på julematspråket. Det toppet seg lørdag i godt vennelag og kvelden markerte egentlig ikke bare en Grand Slam, men den fjerde Gran Slam’n på seks dager.

Den skal bli vanskelig å slå, skjønt helt sikker kan man aldri være. Jula har tross alt ikke begynt og helligdagene står snart i kø.

Da jeg gikk i gang med Frafjords Feite Førjulstid ble jeg advart fra flere hold:
Fet og for mye julemat kan gi uren hud, hovne øyne og pløset ansikt, sa noen.
Andre spådde hodepine og sure oppstøt, og viste til at salgstallene for syrenøytraliserende midler og hodepinetabletter øker voldsomt i julebordssesongen.
De største pessimistene lovet i tillegg søvn- og fordøyelsesproblemer.

Bare mett

Så langt har jeg ikke merket noe til verken det ene eller andre. Jeg sover godt og har ikke begynt å drømme om salat, parmesan og basilikum.

Ansiktet er det samme, fordøyelsen er stort sett upåklagelig og behovet for syrenøytraliserende tabletter er langt mindre enn under jordbær- og chablissesongen.

Jeg feiler ingenting. Jeg er i grunnen bare mer eller mindre behagelig mett!

Høydepunkt

I så måte har den nest siste helgen av Frafjords Fete Førjulstid svart til forventningene. Jeg har drukket masse juleøl og julegløgg med mandler og rosiner, spist risengrynsgrøt, smørbrød med røykelaks og bøttevis med julekaker.
Høydepunktet var likevel – som jeg allerede har vært inne på - nok en ribbemiddag. Denne gang i godt lag hos god venner. Skikkelig god og fet ribbe var det, med masse ribbefett, medisterkaker og medisterpølser og med surkål, svisker, tyttebær og rosenkål. Og selvfølgelig riskrem i rikt monn, med hjemmelaget saus!

Appelsin

Det ble rødvin og mer juleøl og akevitt og jammen rakk vi ikke en kransekakering og fem før bordsetningen tok slutt utpå natta.

Julemat

Søndag morgen var jeg så stappet mett at jeg nøyde meg med en juleappelsin og to pepperkaker til frokost, men det gikk fort over og store deler av dagen ble brukt på kjøkkenet for å fylle opp proviantskålene i form av nybakte kransekakestenger og eksperimentelle marsipankuler med perlesukker i påvente av håndballfinalen. Da kvelden kom orket jeg ikke mer enn en stor plate kokesjokolade, men da ble jeg i tillegg så tørst at jeg måtte ned på bensinstasjonen for å kjøpe julebrus før stengetid.

Syklus

Da ble jeg plutselig kjøttsulten og gikk løs på siste rest av fenalåret noe som bare medførte at jeg ble enda tørstere.

Julematen har sin egen syklus, men godt var det!

Det er noen dager siden jeg var på vekta. Men jeg kjenner etter hvert kroppen så bra at jeg tror ikke den siste ukens ribbemiddager, pinnekjøttmiddager, riskrem, risengrynsgrøt og marsipan har slått veldig ut. Den siste uka har egentlig vært en sammenhengende julaften, men svenske forskere mener bestemt at de aller fleste ikke legger så veldig mye på seg i jula. Faktisk ikke mer enn 400 gram i snitt om du har en noenlunde normal vekt i utgangspunktet.

Rett og slett en gladmelding, med andre ord. Her er det fortsatt mye å gå på. Jula nærmer seg og godsakene står i kø!

med ønske om en glad jul

Ståle Frafjord