Hopp til innhold

I denne kirken må de avvise 2000 personer på julaften

HAUGESUND (NRK): Booking på nett avgjør hvem som får bli med på den tradisjonelle julegudstjenesten flere steder i landet. Noen kirker velger å avlyse helt.

Prost Rune Steensnæs Engedal i Vår Frelsers kirke

Prost Rune Steensnæs Engedal i Vår Frelsers kirke i Haugesund har vanligvis hatt opptil 2300 personer til stede på julegudstjenester. I år kan han kun ha 50 om gangen.

Foto: Iris Elin Ullvang / NRK

For mange er kirkebesøket en viktig del av julaften. Men på grunn av retningslinjene som gjelder for offentlige lokaler, må mange belage seg på å droppe denne tradisjonen i år.

Regjeringen vil legge til rette for kirkevandringer, men både der og på tradisjonelle julegudstjenester er det bare lov å ha 50 personer til stede.

– Det blir veldig annerledes. Vi skal ha fire gudstjenester i år slik at vi i alle fall kan få plass til 200 til sammen, sier Rune Steensnæs Engedal, som er prost i Haugesund.

Prost Rune Steensnæs Engedal og pensjonist Svein Syre i Vår Frelsers kirke.

Prost Rune Steensnæs Engedal og Svein Syre, som har vært fast kirkegjenger i 15 år, synes det er leit, men forståelig at det kun kan være 50 personer til stede i Vår Frelsers kirke.

Foto: Iris Elin Ullvang / NRK

Kan måtte bortvise

Vår Frelsers kirke i Haugesund har normalt plass til 1000 personer. På julaften kommer det ofte 2300 personer fordelt på tre gudstjenester.

Men i år ser kirken seg nødt til å kreve forhåndsbooking på internett med nåværende restriksjoner. Derfor jobber de med å nå ut til eldre.

– Vi gjør så godt vi kan med å formidle påmeldingen på hjemmesidene våre. De som trenger hjelp til å melde seg på skal vi få hjulpet, sier prosten.

– Det kan skje at noen ikke får med seg at det er påmelding i år og at det ikke er plass hvis de dukker opp likevel.

Pensjonist Svein Syre har besøkt den lokale kirken i rundt 15 år og har en «fast plass».

– Det blir rart. Vi får prøve å melde oss på så tidlig som råd, men på den andre siden får vi kanskje la være slik at andre kan få komme til, så går vi heller i kirken 1. juledag.

Avlyser årets gudstjeneste

Veavågen menighet på Karmøy er en av flere som har sett seg nødt til å avlyse årets julegudstjeneste. De satser heller på forhåndsprodusert sending.

– Vi har avlyst med forbehold, fordi vi ennå ikke vet om vi bare kan ha 50 eller 200 personer, sier administrasjonsleder for Veavågen menighet, Bjarne Andreas Kallevåg.

Sendingen deres skal strømmes til eldrehjemmene på Karmøy.

7.-klassinger på Veavågen skole: Ingeborg Didriksen, Elina Holger Johannesen, Amy Simmons, og Melissa Lande.

7.-klassingene Ingeborg Didriksen, Elina Holger Johannesen, Amy Simmons og Melissa Lande på Veavågen skole. – Det er leit for dem som er ofte i kirken, jeg får julestemning og koser meg når jeg går i julegudstjeneste, sier Elina.

Foto: Iris Elin Ullvang / NRK

For flere av elevene på Veavågen skole like ved, står kirketradisjonen på julaften sterkt.

– Det er dumt dersom vi ikke kan gå i kirken på julaften, fordi det er ganske koselig og vi får julestemning. Hvis det blir på nett er jeg ikke helt sikker på om jeg klarer å følge med, sier Ingeborg Didriksen.

De er likevel enige om at det er viktig med smittevern.

– Det er ganske trist at vi ikke kan gå i kirken på julaften, men det er veldig bra at de kan ha det på nett i stedet, sier Melissa Lande.

Administrasjonsleder for Veavågen menighet, Bjarne Andreas Kallevåg

Veavågen menighet på Karmøy har sett seg nødt til å avlyse julegudstjenesten. De satser på forhåndsprodusert sending på nett og TV i stedet, forteller administrasjonsleder Bjarne Andreas Kallevåg.

Foto: Iris Elin Ullvang / NRK