Karamellpudding
Karamell betyr brent sukker, og puddingen har sitt navn fra det brente sukkeret som formene glaseres og innsauses med.
2 dl sukker til glasering av formen
2 dl kremfløte
4 dl H-melk
4 ss sukker
1 vaniljestang
7 egg
Steking: 200 grader i 10 min, deretter 125 grader i ca 2 timer.
Brun sukkeret i formen på middels varm plate, snu på formen av og til.
Kok opp fløte, melk, sukker og vaniljestang (splittet på langs). Avkjøl blandingen.
Visp sammen eggene og rør forsiktig inn i blandingen.
Sil blandingen over i formen.
Sett en langpanne i forvarmet ovn og fyll den 3/4 full med kokende vann.
Sett puddingformen i langpannen med vann.
Skru ned varmen etter 10 min.
La puddingen stå i ovnen til den har stivnet (ca. 1 1/2 - 2 timer).
Overflaten skal kjennes fast når du trykker lett på den med baksiden av en vætet skje.
Avkjøl puddingen i formen til neste dag. Hvelv den på et fat med kant, pynt med vispet kremfløte.
Brent spansk krem
Brent spansk krem
6,5 dl fløte
0,5 dl melk
8 eggeplommer
120 g sukker
1 kanelstang
saften av 4 appelsiner
rørsukker
Kok opp appelsinjuicen, kanel og skall av en appelsin og reduser til halvparten.
Tilsett fløte og melk, la det trekke i 20 minutter.
Visp eggeplommer og sukker godt sammen.
Kok fløtemelken opp på nytt, hell den over eggene under pisking.
Sil blandingen og fyll den i passende porsjonsformer.
Bak i ovn ved 95 grader i ca 45 minutter, eller til massen har satt seg.
Steketid er avhengig av formens størrelse.
Avkjøl og dryss overflaten med et tynt lag sukker. Glaser under grill, eller karamelliser med en skibrenner. Server.
Riskrem med god, rød saus
Riskrem
4 dl kald risgrøt (bruk gjerne ferdig grøt)
1 vaniljestang
4 ss sukker
3 dl kremfløte
hakkede, skåldede mandler
Pisk fløten med sukker og vaniljestang til krem og bland den lett med grøten.
Tilsett mandler.
Server riskrem med rød saus.
Rød saus
250 g bringebær eller jordbær (solbær eller kirsebær)
125 g sukker
Kjør det på en blender eller en kjøkkenmaskin og sil av frøene.
Ekstra smak til den rød sausen
20 g ingefær
1/2 stk chilli
50 g frisk mynte
Multekrem
Multekrem
6 dl kremfløte
2 ss cognac eller multelikør
50 g sukker
1 vaniljestang
2 dl lettsukrede multer
Visp fløten til du får en luftig krem, og bland multene forsiktig i kremen.
Julesnaps med ingefær og klementin
Juelsens julesnaps
Utgangspunktet er en flaske vodka, 75 cl.
Til marineringen brukes 20 cl.
20 cl vodka
100 g fersk ingefær
1 kanelstang
1 ss korianderfrø
1 ss fersk kardemomme
skall (ikke det hvite) av tre klementiner og en lime
Hell alt på et glass og la det stå en uke.
Rist blandingen daglig.
Sil vesken fra krydderet gjennom et kaffefilter.
La det stå i to uker så bunnfallet legger seg.
Hell væsken forsiktig over på flaske sammen med resten av spriten (55 cl vodka) og smak.
Kronobergare
1 ts angelicarot/kvannrot (kan kjøpes på apoteket)
3 ts spisskummin
1 ts fenikkelfrø
1 ts anisfrø
3 ts enbær som knuses lett
20 cl vodka
Hell alt på et glass og la det stå en uke.
Rist blandingen daglig.
Sil væsken fra krydderet gjennom et kaffefilter.
La det stå det stå i to uker så bunnfallet legger seg.
Hell væsken forsiktig over på flaske sammen med resten av spriten (55 cl vodka) og smak.