Hopp til innhold

Jublet for Statfjord-fat nummer fem milliarder

Statfjord-feltet har vært en gullgruve for den norske stat. I løpet av 37 år har feltet gitt inntekter på én billion 500 milliarder kroner. I dag fikk oljeministeren æren av å tappe fat nummer fem milliarder.

Statfjord

Olje- og energiminister Tord Lien besøker Statfjord A-plattformen i Nordsjøen. Han deltar på feiring av oljefat nummer fem milliarder produsert på Statfjordfeltet.

Foto: Ole Jørgen Bratland / Statoil / NTB scanpix

– Jeg har lyst å si til alle de ansatte: Godt jobba, og takk for innsatsen! sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) på dekket av Statfjord A-plattformen i det han heller olje fra en liten flaske.

Til stor applaus fra de plattform-ansatte fikk oljeministeren mandag æren av fylle på fat nummer fem milliarder på Statfjordfeltet i Nordsjøen.

– Det er klart at dette er en stor dag. Dette kjennetegner på mange måter suksessen norsk sokkel har blitt, sier Lien til NRK.

Desidert størst

Fat fem milliarder

Statoil hadde malt oljefat nummer fem milliarder med gullfarge.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

Det er 37 år siden produksjonen startet opp på Statfjord. Og siden den gang har det i snitt blitt hentet opp fire fat med olje og gass i sekundet.

Det har gitt inntekter på til sammen 1500 milliarder kroner.

Statfjordfeltet ligg i en landsby av oljeinstallasjoner i Tampen-området nord i Nordsjøen. Men det er her på Statfjord det har blitt tappa desidert mest olje på norsk sokkel.

Tord Lien

Ansatte på Statfjord A poserer sammen med olje- og energiminister Tord Lien (Frp) på Statfjord A.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

– Det var jo planen at vi skulle stenge Statfjord for ti år siden. Etter det har vi produsert to milliarder fat, som er et lite Johan Sverdrup. Det setter det litt i perspektiv hvor stort og viktig Statfjord har vært og fortsatt er, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for norsk sokkel.

I sluttfasen

Men selv om produksjonen fortsetter, er den langt fra så høy som den var på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet. Statfjord er i sluttfasen, men oljeministeren har tro på at det vil bli gjort nye store funn på norsk sokkel.

– Om vi kommer til å finne et nytt Troll eller nytt Statfjord, det vil jeg ikke garantere, men at det ligger store verdier til å finansiere velferdsstaten i lang, lang tid ennå, det er jeg helt sikker på, sier Lien.