Hopp til innhold

Oljearbeidere jubler over Helge Lunds avgang

SAFE-leder Hilde-Marit Rysst forteller at oljearbeidere heiser flagg, og feirer Helge Lunds avgang i Statoil.

Oljearbeider boredekk

FORNØYDE ARBEIDERE: Fagforbundet SAFE og konserntillitsvalgt i Statoil melder at flere arbeidere gleder seg over at de nå får en ny konsernsjef.

Foto: Vidar Dons Lindrupsen

– Medlemmene våre er fornøyd med Helge Lunds avgang. Flere melder om flaggheising og full jubel, sier Hilde Marit Rysst, leder i fagforbundet SAFE, til NRK.

Hilde-Marit Rysst

SAFE-leder Hilde-Marit Rysst mener det var på tide at Helge Lund skiftet jobb.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

SAFE har 12.000 medlemmer, og Statoil er det selskapet som har flest medlemmer i fagforeningen.

– Flere har reagert på Lunds lederstil. Det var på tide at han skiftet jobb, sier Rysst.

Rysst mener Lunds avgang har tvunget seg fram på grunn av et stadig mer distansert forhold mellom ham og de ansattes organisasjoner.

– Det er tatt beslutninger i Statoil de senere årene som har undergravd det som var en av grunnideene bak opprettelsen av Statoil, nemlig å være et lokomotiv for norsk industriutvikling, og etablering av arbeidsplasser, sier Rysst.

Gleder seg over å få ny sjef

Konserntillitsvalgt i Statoil, Bjørn Asle Teige, ser fram til å samarbeide med ny konsernsjef i Statoil, og takker avtroppende toppleder Helge Lund for følget.

– Vi har hatt våre runder med forskjellig syn på hvordan vi gjør ting, men vi takker for følget, og ønsker ham lykke til i ny jobb, sier Teige til NTB.

Lund slutter i Statoil etter eget ønske, for å begynne i stillingen som konsernsjef i det internasjonale olje- og gasselskapet BG Group.

– Hvordan har han vært som leder?

– Etter vår smak har han ryddet og solgt altfor hardt. Det blir vanskelig å reversere, sier Teige.

YS-lederen ser fram til å samarbeide med konstituert konsernsjef Eldar Sætre om å videreutvikle Statoil som en solid, langsiktig og samfunnsbevisst bedrift.

– Vi opplever ham som en stødig kar som folk har tillit til.

NITO stusser over timingen

Mens SAFE og YS mener Lunds avgang var på tide, stusser NITO over at Lund går til BG Group.

– Jeg tar til etterretning at Lund forlater Statoil, men stiller meg undrende til at han velger å gjøre det akkurat nå, sier NITOs president Trond Markussen til NTB.

Organisasjonen han leder er blant annet redd for at petroleumskompetansen i Norge forvitrer.

– Innen olje og gass er det for tiden redusert aktivitet, oppdrag går til utlandet og konsekvensen er mange nedbemanninger. Det er mye vi skulle sett at Statoil gjorde annerledes, sier Markussen.