NRK Meny
Normal

– Brasilianerne heier alltid på underdogen

Det er deilig å være norsk i Brasil. I går ble «Brazil» byttet ut med «Bosnia» i fotballsangene til VM-vertene på Maracanã.

Jørgen Tengs-Pedersen

COPACABANA: Jørgen Tengs-Pedersen (nr. 2 fra høyre) er, sammen med flere nordmenn, på plass i Brasil. Han jobber i landet og har sikret seg finalebillett.

Foto: Privat

75.000 tilskuere på legendariske Maracanã fikk i går oppleve Lionel Messi og Argentina i sin åpningskamp i VM. Favorittene innfridde, og vant 2–1.

– Det var fantastisk. Helt utrolig, sier Jørgen Tengs-Pedersen.

Sandnesmannen har jobbet og bodd i Brasil i tre år, og klarte å sikre seg billett til gårsdagens kamp.

– Argentinerne er omtrent like gale som brasilianerne. Jeg hørte rykter, på vei til stadion, om at det var opp mot 40.000 argentinere i byen. De laget mye lyd, sier han.

Sang for Bosnia

Flere titusener argentinere skapte en helt fantastisk ramme rundt kampen, men ifølge Tengs-Pedersen fikk begge lag omtrent like mange desibel støtte.

– Nesten alle brasilianerne på tribunen heiet på Bosnia. De holder konsekvent med underdogen. De synger på kampropene som de bruker for Brasil, og i går byttet de ut Brasil med Bosnia. Og så lo de litt av seg selv, for det høres jo litt rart ut, sier Tengs-Pedersen.

Gårsdagens oppgjør i gruppe F var den første VM-kampen som ble spilt på legendariske Maracanã i Rio. En helt unik ramme rundt enhver kamp, og spesielt i et VM.

– Det var ubeskrivelig. I tillegg til å være historisk er den nå pusset opp, og veldig flott. Det er fin lyssetting og veldig flott å være der. Den er også genialt laget med bro-ganger som vi går inn på. Gjennom sikkerhetskontroller og køer tok det kun 20 minutter før vi satt på setet vårt, sier han.

Se høydepunkter fra kampen mellom Argentina - Bosnia-Hercegovina her. Kommentatorer er Christian Nilssen og Tom Nordlie.

– Hele Rio er full av vimpler og flagg

Tengs-Pedersen jobber for sandnesselskapet Seabroker i den brasilianske oljehovedstaden og har fulgt opptakten til VM nøye.

– Det har gått veldig bra. Det er mye roligere enn det det var under Confederation cup. Når det er tilløp til demonstrasjoner slår politiet raskt ned på det, så tilskuerne merker det ikke, sier han.

Og det var ikke lenge før VM startet, at landet fikk VM-feber.

– Det har vært ganske rolig i opptakten og litt avventende begeistring. Det gikk lenge før de begynte å pynte byen, men nå er det brasilianske flagg over alt. Det er så mye flagg og vimpler. Folk går i brasil-drakter, så nå er det skikkelig fotballstemning, sier han.

Han har til og med billett til VM-finalen.

– Jeg gleder meg veldig til den kommende måneden, sier Jørgen Tengs-Pedersen.