Jonas Gahr Støre frykter ny feilslått månelanding

Arbeidet med CO₂-rensing i industrien legges nå på is på grunn av regjeringens kutt i pengestøtte. Ap-leder Jonas Gahr Støre varsler kamp.

Støre taler til Fagforbundet

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Norge er avhengig av å gjøre framskritt på CO₂-fangst for å oppfylle Parisavtalen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg frykter for framtiden for denne viktige aktiviteten, sier Jonas Gahr Støre (Ap) til NRK.

Vi treffer Ap-lederen på LOs olje- og gasskonferanse i Stavanger. Han har akkurat stått foran hundrevis av tillitsvalgte i oljeindustrien og advart mot regjeringens foreslåtte kutt i støtte til CO₂-rensing.

I sitt forslag til statsbudsjett setter Høyre og Frp av bare 20 millioner kroner til å utvikle CO₂-rensing i industrien. I det foregående budsjettet var dette beløpet 360 millioner.

– Gud skal vite at vi har brukt mye penger på fangst og lagring av CO₂, men vi kan ikke slutte nå, sier Støre.

Parisavtalen kan ikke gjennomføres om vi ikke gjør framskritt på fangst og lagring. Her har Norge et utgangspunkt som vi må ta godt vare på. Og med det store kuttet, så senkes ambisjonene. Industrimiljøene blir usikre om det blir gjennomført, og vi kan miste dyktige fagfolk, sier han.

Lagt på is

Regjeringen ga i april kontrakter til tre aktører: Norcems sementfabrikk i Brevik, Yaras gjødselfabrikk i Porsgrunn og energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud i Oslo.

Disse tre har fått statlig støtte til å utvikle konseptstudier på CO₂-rensing.

Per Brevik, som er direktør for alternativt brensel og bærekraft i Norcems morselskap Heidelberg Cement, bekrefter overfor NRK at selskapet er ferdig med konseptstudien, men at arbeidet med forprosjektet er lagt på is.

– Arbeidet er avsluttet på en måte slik at det er relativt enkelt å komme i gang igjen hvis regjeringen bevilger penger likevel, sier Brevik.

Per Brevik, direktør i Norcem

Per Brevik, direktør for alternativt brensel og bærekraft i Heidelberg Cement.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Samtidig er han klar over at dyktige fagfolk – innen den tid – kan ha funnet seg annet arbeid.

– Det er den største usikkerheten, sier Brevik.

Støtte fra Venstre og KrF

Støre frykter at Norge nok en gang skal måtte skrote et prosjekt med CO₂-rensing. I 2013 skrinla Stoltenberg-regjeringen planene om et fullskala CO₂-renseanlegg på Mongstad.

«Månelandingen» hadde da kostet sju milliarder kroner.

– Vi i Arbeiderpartiet håper å få med de andre partiene slik at vi kan øke bevilgningen til CO₂-rensing. Det er et annet storting nå enn i forrige periode, sa Støre fra talerstolen i Stavanger.

Venstre og KrFs energipolitiske talsmenn reagerer på kuttene, og varsler overfor NRK at CO₂-rensing vil bli tema i budsjettforhandlingene med Høyre og Frp.

– Karbonfangst vil bli en sentral del av våre krav inn i forhandlingene, sier Ola Elvestuen (V).

– Vi kan ikke risikere at satsingen stopper opp i påvente av en sak til Stortinget.

– Ønsker forankring i Stortinget

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) forstår noe av kritikken.

– Dette er selvsagt frustrerende for de involverte selskapene. Samtidig er dette en så viktig sak at vi ønsker å være trygge på veien videre. Derfor ønsker vi å legge saken fram for Stortinget og få en forankring der først, sier statsråden.

Ifølge Søviknes skal saken opp tidlig vår 2018, og senest før revidert nasjonalbudsjett, men kommer med følgende forsikring:

Terje Søviknes

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) på talerstolen under LOs olje- og gasskonferanse i Stavanger tirsdag.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Regjeringens ambisjon i forhold til karbonfangst ligger fast.