For få jentedusjer og klær som ikke passer

Massevis av jenter i Madlaleiren byr på utfordringer. Mandag fikk forsvarsministeren høre hvilke endringer som bør gjøres.

Kvinner i forsvaret mangler utstyr

Kvinner i forsvaret mangler utstyr

– Dette er lugar 553, jentelugar. Vi er ti jenter her.

Susanne Sjursen, som er rekrutt på Madla, viser rundt på forlegningen. I år ble det vedtatt at verneplikten skal bli kjønnsnøytral for å få flere jenter på banen. Det har gitt resultater.

Les også: Rekordmange jenter i Madlaleiren

Av årets rekrutter i Madlaleiren er 23 prosent jenter. Mandag fikk de besøk av forsvarsministeren.

– Det er første gang jeg inspiserer en ren kvinnegarde. Forsvaret var det siste stedet hvor likestilling ikke var inne. Nå er det det, sier Anne- Grete Strøm-Erichsen til NRK.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Mandag fikk forsvarsministeren høre hvilke endringer jentene som er rekrutter på Madla ønsker seg.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Veldig få jentedusjer

Jentene i Madlaleiren delte ut ris og ros til forsvarsministeren. I et forsvar som er bygget opp rundt gutter, møter jentene mange praktiske problemer i hverdagen.

Les også: – Kvinneforakt har fritt spillerom i Forsvaret

Les også: Hun startet vernepliktsskredet

– Vi har jo veldig få jentedusjer til å være såpass mange jenter. Vi vil jo gjerne ha enda flere jenter inn i forsvaret. Da blir det jo enda færre dusjer å dele på, sier Iselin Hanssen, en annen av rekruttene i jentelugaren.

Susanne Sjursen bekrefter problemet.

– Det blir køer. Spesielt når andre tropper og skal dusje på likt med vår tropp. Da blir det jo veldig kø. Så litt flere dusjer hadde ikke vært dumt, sier hun.

Jentelugaren

I jentelugaren på Madla er det ti jenter.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vi må bli bedre

Paloma Farlora er opptatt av at klærne ikke alltid passer.

– Vi mangler klær i vår størrelse. Det er forskjell på oss og menn. I formasjon så står som oftest jentene fremst. Så det å få en sekk som er til en mann er egentlig tungt, sier hun.

Forsvarsministeren innrømmer at ikke alt er som det burde være for jentene på Madla.

– Det som kommer fram når det gjelder utstyr, som vi jobbet med for flere år siden også, så er det viktige ting som kommer fram fordi det har så mye med mestringen å gjøre. Der må vi bli bedre, sier Strøm-Erichsen.