– Hvert minutt er en utfordring i den boligen

Før helga slapp Jan Oseland (51) ut av fengsel for 31. gang. Nå vil han ikke lenger være kriminell. Den utfordringa må han klare mens han bor midt oppi andre menneskers rusavhengighet. Uverdig, mener advokaten hans.

Jan Oseland og Beathe Karin Skjørestad

Jan Oseland og Beathe Karin Skjørestad utenfor den kommunale leiligheten Jan har fått. At han må tilbake til et miljø hvor han treffer andre rusavhengige og kriminelle, gjør det vanskeligere for ham å gjøre det han har bestemt seg for, mener advokaten hans, Anne Kroken.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Lørdag fikk NRK Dagsrevyen-seerne historien om Jan Oseland. Fredag slapp han ut fra fengsel for hittil siste gang. 51-åringen har til sammen sittet inne 22 år av livet sitt, men nå har han bestemt seg: Han skal ikke inn igjen.

Jan Oseland og Beathe Karin Skjørestad

Jan Oseland (51) og Beathe Karin Skjørestad (48).

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Mandag var Jan og forloveden Beathe Karin Skjørestad gjester i NRKs ettermiddagssending i Rogaland. Han er fremdeles rusfri, etter tre dager utenfor murene, og det er spesielt.

Jan – en gjenganger

– Det er historisk at jeg ikke har rusa meg når jeg har sluppet ut av fengsel.
Nå har jeg ikke rørt noen ting. Det er bare godt, sier han.

Da Jan slapp ut fra Åna fengsel på Nærbø fredag, bar det rett til kommunal leilighet i Stavanger. Side om side med andre som har tatt noen av de samme valgene som han sjøl. Et sted det er «dekka og servert» når det kommer til narkotika, som han uttrykker det.

Jan betegnes både av seg og andre som en gjenganger. Han skylder ikke på noen andre, men sier det er vanskelig å holde seg på den riktige sida.

Har vært inne for sikkerhets skyld

– Jeg kommer hjem til et rusrelatert miljø. Det er et lavterskeltilbud Stavanger kommune har. Jeg har tatt det valget om at nå er det nok, men det er likevel viktig for meg å ha tak over hodet, sier han, og legger til:

– Det er en utfordring hvert minutt i hvert døgn i den leiligheten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jan Oseland og Beathe Karin Skjørestad

Mandag var Jan Oseland og Beathe Karin Skjørestad gjester i NRKs radiostudio. Jan er fremdeles rusfri, tre dager etter at han slapp ut fra fengsel.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

I de tre døgnene han har hatt i frihet, har han for det meste holdt seg innendørs. Han har besøkt familie, rydda hjemme og brukt tida sammen med Beathe. Han vil unngå kontakt med sitt tidligere miljø, men møtte to gamle kjenninger på veien til NRK.

– Jeg sa at dette er et valg jeg har tatt, og sånn blir det. Eventuelt kan det bli en kopp kaffe en dag. Noe annet er ikke noe alternativ, sier han.

Advokaten: – Urett mot Jan

Advokaten hans, Anne Kroken, har representert Jan i flere år. Hun mener Jan må løse sitt livs kanskje vanskeligste oppgave i de verst tenkelige omgivelser.

Anne Kroken

Anne Kroken.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Han har blitt løslatt til den leiligheten hver gang de siste årene. Det har gått kun kort tid, og så har Jan vært tilbake i fengsel, sier hun.

Klienten hennes har hatt mange muligheter til å komme seg ut av rusavhengighet og kriminalitet, men har ikke lyktes. Han fungerer imidlertid fint når han er i behandling, sier Kroken.

– Men hva hjelper det, hvis han skal hjem igjen til samme adresse? Til de samme folka? Han og mange andre trenger hjelp til å greie seg rusfritt. Og per i dag får de ikke det, mener advokaten.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Fengselsstraff skremmer ikke narkomane vinningskriminelle.
Sju av ti er tilbake bak murene kort tid etter løslatelse. Men få er så utholdende som 51 år gamle Jan Oseland fra Stavanger. Til sammen har han sittet 22 år i fengsel. I går slapp han ut etter å ha sonet sin 31. dom. Denne gangen er han fast bestemt på å greie å leve et liv utenfor murene.

VIDEO: Se TV-innslaget som gikk i Dagsrevyen lørdag 26. april.

– Det som gjøres nå, er urett mot Jan., Det er uverdig, og det gjør at han mest sannsynlig ikke vil klare seg på sikt, sier hun.

Kommunen: – Ikke ideelt

Leder i levekårsstyret i kommunen, og lege, Kåre Reiten (H), presiserer at han kun kjenner Jans sak gjennom NRKs saker.

– Dette er ikke ideelt. jeg er fullstendig klar over det, sier han, og legger til at Stavanger kommune sliter med mangel på boliger i den kategorien Jan kunne hatt god bruk for.

– Når det er sagt, er det ingen tvil om at når en har 31 dommer, kan en skaffe stoff i løpet av to minutter enten en bor i kommunal bolig, eller i byens beste strøk, sier Reiten.

Han vektlegger at slike saker er komplekse, og at han ikke kjenner til hva Jan eventuelt har søkt om og fått avslag på.

– Jeg er lege. Man skal aldri gi opp en pasient, så det går ikke på det, sier han.

Kutter kontakter og leser aviser

For Jan har den kriminelle løpebane vært det normale livet siden han var 13 år gammel. Nå vil han bryte med det mønsteret.

Siden han slapp ut, har han for eksempel slutta å lese politinotisene i avisene for å se etter hva kjenninger av ham har gjort. Han ønsker også å knytte nye kontakter.

Artikkelen forutsetter under videoen.

Jan Oseland har tilbragt et døgn ute av fengsel.

VIDEO: NRK møtte Jan også lørdag. Da hadde han vært ute av fengsel i ett døgn.

– Jeg har ofte følt meg tilsidesatt når jeg snakker med folk på den andre sida. Etter kort tid tenker jeg at jeg ikke har noe å snakke med ham om. Men nå, helt bevisst, leser jeg aviser, og prøver å orientere meg om hva som har skjedd i verden, sier han.

Kjæresten har vært rusfri i ni år

Kjæresten, som slutta med heroin like før Jan slapp ut, og venter på plass i LAR (legemiddelassistert rehabilitering, red.anm.). Hun har tidligere vært rusfri i ni år, og tror hun veit hva Jan trenger nå.

– Masse kjærlighet, sier hun.

48-åringen tror også hennes erfaringer kan være til hjelp for forloveden.

– Jeg veit litt om hvordan det er å treffe på folk på den andre sida, folk som aldri har brukt noe som helst, sier hun.