NRK Meny
Normal

Jakter på flere svar om «Norges fødsel»

Historieforening skal ta i bruk teknologi fra oljesektoren for å finne ut mer om slaget som samlet Norge til ett rike.

Møllebukta i Hafrsfjord

SVERD I FJELL: Ved Møllebukta i Stavanger står kunstneren Fritz Røeds monument over slaget ved Hafrsfjord.

Foto: Øystein Otterdal

– Jeg mener det er Norges fødsel som skjedde i Hafrsfjord. Det var en blodig fødsel, slik alle fødsler er, og det var et veldig svakt «barn» som ble født, sier Torgrim Titlestad, professor i historie, til NRK.

Torgrim Titlestad

Historieprofessor Torgrim Titlestad vil finne ut mer om slaget i Hafrsfjord.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Hafrsfjord er kjent som arena for den store sluttstriden mellom Harald Hårfagre og flere vikingkonger. Ifølge flere kilder, blant annet Store norske leksikon skal slaget ha skjedd i år 872.

– Harald Hårfagre kom østfra, og så kom han hit og slåss med bygdehøvdinger om hvem som skulle ha kontrollen, sier Titlestad.

Stor fjord

Nå skal historieprofessoren, ingeniører fra oljeindustrien og flere andre i foreningen «Funn i Hafrsfjord» lete etter flere bevis på hva som skjedde da slaget fant sted.

– Hafrsfjord er stor, og vi har dessverre ikke mulighet til å søke i hele fjorden. Nå skal vi derfor finne ut hvilke områder vi bør bruke ressurser på å undersøke, sier Sigbjørn Daasvatn som er leder for «Funn i Hafrsfjord».

Hafrsfjord

HAFRSFJORD: Snart skal foreningen «Funn i Hafrsfjord» lete etter flere bevis på hva som skjedde her i år 872.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Når foreningen snart har funnet ut hvilke områder som er lurest å lete i, skal ingeniørene i gruppen ta i bruk moderne teknologi fra oljesektoren for skanne og kartlegge bunnen i fjorden.

– Det er klart at vi som er subsea-ingeniører gleder oss til selve letingen, sier Dåsevatn.

Kan ta lang tid

Når selve letingen er i gang, håper foreningen at de vil finne gjenstander fra noen av de flere hundre skipene som skal ha støtt sammen under slaget i 872.

– Vi aner jo ikke hvor lang tid det tar å finne noen konkrete bevis, så hvem vet, kanskje holder vi på med dette om fire-fem år til også, sier Dåsevatn og ler.