Normal

Hvem tar plassen hans?

En uke før fristen går ut, kan det se ut som om Fremskrittspartiet må finne en ny toppkandidat til kommunevalget. Andreplassen på lista, Kari Raustein, er klar til å stille.

Tore B. Kallevig i Formannskapssalen i Stavanger rådhus
Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Søndag kveld ble Tore B. Kallevigs siste dag som gruppeleder for Fremskrittspartiet i Stavanger. Men om han, som også er toppkandidat, og dermed partiets kandidat til ordførerposten, fremdeles skal være på topp, er usikkert.

Fristen for å melde inn lista med kandidater går ut 31. mars, så i teorien har Fremskrittspartiet tid til å finne en ny person, men de begynner å få dårlig tid.

I kveld skal partiet holde ekstraordinært styremøte, og de har to alternativer. Alternativ en er at kandidatene på lista rykker opp ett hakk. Da blir det i så fall Kari Raustein som blir Frp sin ordførerkandidat. Det andre alternativet er at styret går gjennom hele lista på nytt, og finner en helt ny kandidat.

Kari Raustein

ER KLAR: Kari Raustein er klar til å bli ordførerkandidat.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Jeg stiller gjerne som ordførerkandidat, sier Raustein til NRK.

Det er tilfelle ikke første gang lokalpartiet har måttet snu seg rundt rett før fristen. I 2011 trakk daværende toppkandidat, Trond Birkedal, seg fra alle verv. Da endte nominasjonsprosessen med at Kallevig tok over stafettpinnen. Men selv om det i teorien er mulig, betyr ikke det at de har god tid.

– Det er klart de har dårlig tid, men det er ingenting formelt som tilsier at det ikke er mulig å finne en ny listetopp, sier politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand.

Han trekker linjer til det nyopprettede partiet, Feministisk initiativ, i Bergen. De hadde nominasjonsmøte i går, og de må fremdeles samle 500 underskrifter før de i det hele tatt kan stille.

– Så lenge de klarer å finne et nytt navn innen fristen, så går dette greit, sier Sand.

Møtet blir holdt i kveld, men hvilken vei de kommer til å gå er usikkert.