Hopp til innhold

– Jeg synes de skal prioritere dem som lever av å drive gård

Mange bønder reagerte kraftig da de fikk vite at Frp-politiker Sylvi Listhaug fikk jobben som landbruksminister. Det ble brukt ord som provokasjon, overraskelse og katastrofe.
David Njå, som er bonde på Jæren mener mange bønder overreagerer.

David Njå

David Njå har vært bonde på Jæren de siste 22 årene. Han mener mange bønder overreagerer på utnevnelsen av Sylvi Listhaug som landbruksminister.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen/NRK

– La oss nå vente og se. Vi skal ikke dømme noen på forhånd. Det er nå min oppfatning.

David Njå har vært bonde på Jæren de siste 22 årene. I tre år var han selv lokalpolitiker for Fremskrittspartiet. Nå har han meldt seg ut av partiet, men tror likevel ikke at bøndene har så mye å frykte med Frp-politiker Sylvi Listhaug i førersetet.

– Hun styrer jo landet nå sammen med Høyre, som igjen har støtte Venstre og Kristelig Folkeparti. Det er jo ikke ren Fremskrittsparti-politikk det hun kan dure på med, sier Njå.

Jærbonden har en oppfordring til den nye regjeringen.

– Jeg synes de skal prioritere dem som lever av å drive gård. Hvis det viser seg at de ønsker å foreta en omfordeling, så synes jeg de skal gjøre det til fordel for heltidsbonden, sier Njå.

David Njå

David Njå mener den nye regjeringen bør prioritere bønder som lever av å drive gård.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen/NRK

– Må vente og se

For tre år siden kalte Sylvi Listhaug (Frp) landbrukssektoren for «kommunisme på norsk». I dag tok hun over Landbruksdepartementet.

Mange bønder er provoserte over den nye landbruksministeren fra Frp.

Lederen for Fremskrittspartiet i Rogaland, Kari Raustein, mener Sylvi Listhaug er en dyktig leder som har bakgrunn fra landbruk

– Hun har vokst opp på gård og er odelsjente, så hvis noen er skeptiske, må de bare vente og se, sier Kari Raustein, leder i Rogaland Fremskrittsparti.

– Overrasket og provosert

– Jeg må innrømme at jeg ble veldig overrasket over at partiet som har et såpass ytterliggående syn på norsk landbruk fikk landbruksministeren. De ligger milevis ifra resten av det politiske Norge når det gjelder landbrukspolitikk. Jeg blir overrasket og provosert.

Leder av Norges Bondelag Bjarne A. Undheim
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Bjarne Undheim, bonde i Time på Jæren og fylkeslagsleder i Senterpartiet i Rogaland, mener mange deler synspunktene hans.

– Det er overraskelsen som slår en og det er nærmest en provokasjon når en setter inn en landbruksminister fra et parti som tidligere har foreslått å redusere landbruksstøtten så mye at vi kunne stengt ned hele industrien, sier han

– Vi vet ikke om det kommer til å bli så ille som mange frykter

– Jeg skjønner veldig godt at bøndene reagerer, men vi vet jo ikke ennå om det kommer til å bli så ille som mange frykter.

Det sier professor i utviklingsstudier ved universitetet for miljø- og biovitenskap, Ruth Haug.

I flere år har hun jobbet aktivt for matproduksjon og fordeling av verdens matressurser. Hun ser poengene til bonden på Njågarden, men har ikke særlig tro på en landbruksminister fra Fremskrittspartiet.

Ruth Haug

Professor i utviklingsstudier ved universitetet for miljø- og biovitenskap, Ruth Haug er usikker på hvordan mer markedsliberalisme og konkurranse vil påvirke norske bønder.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen / NRK

– Hovedinntrykket mitt er at det er veldig usikkert hvordan dette skal gjennomføres, hva som kommer til å skje. Jeg er usikker på hva som skjer med tollvernet. Jeg er usikker på hva som skjer med mer markedsliberalisme, mer konkurranse, hvordan det vil virke på norske bønder, sier Haug.

Hun mener og det er usikkert hva den nye landbruksministeren vil få flertall for i Stortinget.

Matsikkerhet

Forskningsdirektør ved Bioforsk, Nils Vagstad, ønsker ikke gå inn på om Frp fører en god eller dårlig landbrukspolitikk. Han sier at landbrukspolitikken er et sikkerhetsspørsmål som han regner med Frp vil konsentrere seg nøye om.

– Vi bruker jo relativt mye penger på militær sikkerhet, kanskje 40 milliarder i året. Vi bruker 10–15 milliarder å landbruk og matsikkerhet. Jeg vil jo tro at alle parti, uavhengig av politisk farge, er opptatt av nasjonens sikkerhet, samfunnssikkerheten og beredskapen på et så viktig punkt som det som berører matsikkerhet, sier Vagstad.

Flere nyheter fra Rogaland

Maja Dahle frå Sandnes har studert lektor, men vil nå byggje på studiene med økonomi og ledelse på UiS.

Rekordmange vil studera økonomi: – Eg trur det vil vere ein styrke for meg

Camilla Herrem

Herrems kamp mot klokka