NRK Meny
Normal

Jacob (84) kjemper for å besøke kona si alene

I seks år har Jacob Carlsen (84) besøkt sin demente kone (78) på eldrehjem, men nå er det slutt på privatlivet for ekteparet. Kommunen har nemlig plassert henne på dobbeltrom for å spare penger.

Nei til dobbeltrom

Kari Tonjer, Jakob Carlsen og Astri Pedersen protesterer mot dobbeltrom i eldreomsorgen i Haugesund fredag.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

– De har vært grusomme.

Slik beskriver Jacob Carlsen de siste dagene. Etter at Haugesund kommune la ned et av sykehjemmene i byen denne uken, ble flere eldre flyttet på dobbeltrom – deriblant Jacobs kone Anne Marie (78).

I seks år har Carlsen besøkt sin demente kone på sykehjem, men nå har han tatt en pause. Med dobbeltrom er det ikke lenger mulig for ekteparet å ha noe privatliv, ifølge Jacob.

– Det er spesielt vanskelig når jeg kommer til den tiden – mellom fire og syv, for da pleide jeg å besøke kona mi Anne Marie på enerom, sier han.

Underskriftskampanje

Gjeldstyngede Haugesund kommune legger eldre på dobbeltrom for å spare penger. I dag startet en underskriftskampanje mot vedtaket – og Jacob Carlsen var den første til å skrive under i Haugesund fredag. Underskriftene skal leveres til politikerne i byen.

– Jeg synes det er helt forferdelig at eldre mennesker skal bli behandlet på en så uverdig måte, sier initiativtaker Astri Pedersen i organisasjonen «Hjerte for mennesker».

Da NRK kontaktet Pedersen senere på fredagen, sa hun at det hadde kommet massevis av underskrifter.

– Jeg håper at vi vinner fram. At politikerne ser hvilken feil de har gjort, at de tar eldreomsorgen på alvor og lar dem som vil bo på enkeltrom, bo på enkeltrom, sier hun.

Ordførerkandidaten angrer

Høyres ordførerkandidat i Haugesund, Jarle Utne Reitan, var blant dem som stemte for å legge eldre på dobbeltrom for å spare penger. Nå angrer han, og er berørt av historiene som har kommet fram denne uken.

– De gjør inntrykk på meg. Jeg er invitert til å møte flere av de eldre det gjelder. Jeg har foreløpig ikke gjort det – ikke fordi jeg ikke vil, men fordi jeg ikke trenger enkeltsakene for å skjønne hvordan dette fungerer, sier Reitan.

Ordførerkandidaten sier nemlig at han forstår problemet, og han forstår at politikerkolleger anklager ham for å være vinglete.

– Det jeg kan si til velgerne, er at jeg har gjort feil før og at jeg kommer til å gjøre feil igjen, men da må det være bedre å erkjenne de feilene jeg har gjort, sier Reitan.

Vil foreslå at ordningen avvikles

– Hvis underskriftskampanjen fører fram og saken kommer opp igjen, hva stemmer du da?

– Jeg vil foreslå at rådmannen skal fremme en sak der han skisserer mulighetene for å avvikle ordningen med dobbeltrom for dem som har bodd lenge på institusjon, sier ordførerkandidaten.

Jakob Carlsen håper politikerne snur, slik at han kan få ekteskapet sitt tilbake. Inntil det skjer, besøker han ikke kona.

– Jeg vil holde meg borte til dette er avklart, og det håper jeg er snart, sier Carlsen.