Derfor elsker vi Tore Tang

Enkel, allmenn, særegent Stavangersk og mytisk, mener anmelder og forfatter er oppskriften bak suksessen.

Se Tore Tang-feber  

Morten Abel
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

 Folk stod på stolene og tårene rant da Morten Abel framførte den gamle Mods klassikeren "Tore Tang" under åpningen av Stavanger 2008 på lørdag. Men hva er det med "Tore Tang" som gjør at siddisene aldri går lei?

Nostalgi

- Det var lokalpatriotismen og nostalgien som slo inn under framføringen av "Tore Tang"

Det sier kulturanmelder og journalist i Stavanger Aftenblad, Kjetil Wold. Han hadde aldri trodd at Morten Abel kom til å framføre sangen igjen.

Enkel

- Stor popmusikk dreier seg om å være veldig enkel, samtidig som du greier å legge inn noen allmenne temaer som alle kjenner seg igjen i. Jeg mener " Tore Tang " oppfyller alle disse temaene og er en suksess både i form av tekst og melodi, sier Kjetil Wold.

 Mystisk mann

- "Tore Tang" er en sang som tåler tidens tand både når det gjelder tekst og melodi. Den har en stutt og kortfattet tekst. Tore Tangs fortid er mystisk og diffus og vi må derfor dikte opp personen Tore Tang i vårt eget hode. Flere store diktere som Alf Prøysen benytter seg av det samme fortellergrepet, sier Arnt Birkedal, forfatter blant annet for gruppa Vamp.

For Kjetil Wold er Tore Tang en lettere alkoholisert sjømann i sekstiårene som har sett lyset og går på kristelige møter og somblir mobba.

Mytiske Stavanger 

Stavanger finnes både fysisk og mytisk mener Birkedal.

- I den mytiske Stavanger verdenen finnes det skikkelser og ansikter som "Johanna og Broremann", "han som e fydde på straen", "Kvikke kanin" og "Jan Franskmann på jernbanekafeen". "Tore Tang" går inn i det mytiske Stavanger som et slikt ansikt.

Siddissang

Teksten kommuniserer med noe typisk rogalandsk mener Wold.

- Hvis Morten Abel hadde vokst opp i Trondheim eller i Oslo tror jeg ikke han hadde lagt inn det lille glimtet av en mulig religiøs annerledes virkelighet. Teksten sier noe om Rogaland og bedehusbyen Stavanger og det religiøse fylket.

Uventet suksess

Kjetil Wold tror ikke Morten Abel hadde sett for seg at Tore Tang skulle slå så godt an.

- Mange pop og rocleband har som Mods fått suksess med sanger som de i utgangspunktet egentlig ikke ville ha med på albumene sine, men har blitt overtalt til å ta med.

Statue i byen?

Men hva vil skje med Tore Tang i framtiden?

- Tore Tang vil tilslutt få en statue i Stavanger, spår Birkedal og mener at sangen kommer til å leve sitte eget liv uten tilknytning til Morten Abel. Kjetil Wold legger til med glimt i øyet at Tore Tang antageligvis giftet seg tilslutt med "Frøken Sørensen" i Ajax bøkene.