Ja til politisk reklame

TV Vest vant over staten i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Politisk tv-reklame
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

TV Vest sendte i 2003 politisk reklame for Pensjonistpartiet. Det er strid med kringkastingsloven, og kanalen fikk en bot på 35 000 kroner fra Statens Medieforvaltning.

Saken ble bragt inn for rettsapparatet og helt til Høyesterett der de tapte. Redaktør for Aftenladet multimedia Per Fjeld sa etter dommen at saken er så prinsippiell at de ville bringe saken inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Les også: Kanskje ja til politisk reklame

Regjeringsadvokaten ved Henning Harborg førte saken i Strasbourg. Han var enig før saken startet at det handlet om ytringsfrihet, men at reklame i valgkampen var i en særstiling.

- Staten mener at et politisk flertall i Norge må få betsmme hvordan man best regulerer den norske valgkampen. I hvilken grad er problemet at rejklame er en ytring som er kjøpt og betalt? En vesentlig del av begrunnelsen for forbudet i Norge er at man ikke skal kunne kjøpe seg fordeler i valgkampen, sa Harborg.

Enstemmig dom

Dommen fra Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg kom torsdag, og der fikk TV Vest enstemmig medhold i at det er lov å sende politisk reklame. Forbudet mot politisk reklame på fjernsyn krenker ytringsfriheten.

- Det føles veldig godt, og veldig tilfredsstillende ikke minst fordi vi har holdt tak i denne prosessen i mer enn fem år, sier Per Fjeld.

Les også: Politisk reklame på TV?

Det er svært forskjellige regler for politisk tv-reklame i Europa. En intervensjon fra Storbritannia og Irland og at House of Lords i mai i år kom til motsatt konklusjon i en liknende sak i England, skriver aftenbladet.no.

Kulturminister Trond Giske vil ikke kommentere saken før på en pressekonferanse på Stortinget kl.15.

- Jeg håper at regjeringen følger opp dette. Vi er positive til politisk reklame, og ønsker at loven skal endres i tråd med dommen i Strasbourg, sier stortingsrepresentant Bent Høie fra Høyre.

Flere nyheter fra Rogaland