NRK Meny
Normal

Ja til grønt tak - til tross for kostnadssprekk

Representantskapet i renovasjonsselskapet IVAR gikk i formiddag inn for grønt tak på det nye gjenvinningsanlegget på Forus, til tross for at anlegget blir langt dyrere enn planlagt.

Grønt tak

Representantskapet i IVAR sier ja til grønt tak på det nye gjenvinningsanlegget på Forus. Bildet er fra produksjonen av grønne tak fra firmaet Bergknapp.

Foto: Bergknapp

Styret i IVAR ønsket ikke å ha grønt miljøtak. De mente at det var feil prioritering å bruke seks millioner kroner på dette.

– Det blir for dyrt med grønt tak, sa styreleder i IVAR, Stanley Wirak til NRK tidligere i dag.

Men nå gir altså representantskapet grønt lys til grønt tak til en prislapp på seks millioner kroner på det nye gjenvinningsanlegget på Forus.

Dette til tross for at anlegget blir 129 millioner kroner dyrere enn planlagt. Totalprisen blir nå på 590 millioner kroner.

Flere krav

Gressdekket skal blant annet holde unna overvann og redusere belastningen på taket.

Det var bare fem av 23 medlemmer i representantskapet som støttet styret.

– Konklusjonen til representantskapet er at IVAR som en miljøbedrift bør gå foran som et godt eksempel. Dette er i tillegg kostnadsbesparende, sier Odd Jo Forsell, leder for representantskapet til IVAR.

Han sier at prisen på bygningen har steget på grunn av ulike miljøkrav, i tillegg til at det må bygges et administrasjonsbygg. Euroen er også blitt dyrere, og det er i den valutaen bygget skal kjøpes.

– Kalkylene er at bygget ikke bare har en betydelig miljøgevinst, men at det også vil gå med overskudd, sier Forsell.

– Enestående

Firmaet Bergknapp i Sandnes er eneste norske produsent av grønne tak. De jubler naturlig nok over vedtaket til representantskapet til IVAR i dag.

– Dette er enestående, ikke bare for dette prosjektet, men det gir også en viktig signaleffekt til andre. Nå skal det bygges med grønne tak, sier Bengt Tovslid i Bergknapp.

Han sier Oslo ligger foran når det gjelder grønne tak, men at Stavanger følger etter.

– Dette er viktig for miljøet. Hovedpoenget er at tak bedre skal kunne ta unna vann. Og så er det viktig med grønne lunger i byene, sier han.