Slik gikk det for Iselin på muntlig eksamen

Eksamen begynte bra for stortingspolitikeren fra Venstre, men da det kom til EF-striden i 1972 slet Iselin Nybø med å svare.

Iselin Nybø var oppe i muntlig eksamen i samfunnsfag.

Stortingspolitiker Iselin Nybø i Venstre fikk mange spørsmål da hun oppe til muntlig eksamen i samfunnsfag på NRK Rogaland i dag. Foto/red: Odd Rune Kyllingstad/Thomas Ystrøm

Når ble parlamentarismen innført i Norge? Hvilke to parti ble dannet samme år som parlamentarismen ble innført? Hva betyr det å bære staur, og hvilken statsminister brukte begrepet?

Stortingspolitiker Iselin Nybø i Venstre fikk mange spørsmål da hun oppe til muntlig eksamen i samfunnsfag på NRK Rogaland i dag.

– Parlamentarismen ble innført i 1884 av den store venstremannen Johan Sverdrup, sa Nybø.

Det begynte nemlig veldig bra for nestlederen i utdanningskomiteen, og hun svarte godt for på flere spørsmål om både parlamentarismen og venstremannen Johan Sverdrup.

– Hva betyr det å bære staur, og hvilken statsminister brukte begrepet?

– Å bære sprikende staur ble brukt at senterpartimannen Borten Moe, eller i hvert fall Borten. Han Ola brukte uttrykket sprikende staur om at hvis alle går i hver sin retning politisk, så er det vanskelig å få til noe som helst. Nøkkelen er samarbeid, for å få til noe som helst, sa Nybø.

Bommet på EF-striden

Men så tok nervene litt overhånd for venstrepolitikeren. For da hun fikk spørsmål om hvilken sak som skapte politisk styr i Norge i 1972, så slet Nybø.

– Nå må jeg tenke meg litt om. Hmmmm. Kan det være Kings Bay?

Etterpå svarte Nybø litt upresist på hva som var spesielt med reform 94, før hun måtte ut på gangen mens sensor i samfunnskunnskap, August Helland, bestemte seg for hvilken karakter venstrepolitikeren fortjente.

– Jeg tror ikke det blir noen toppkarakter, etter at jeg rotet på spørsmålet om 1972 og EF, sa en smånervøs Nybø før hun fikk dommen.

Fikk en god firer

Sensor Helland mente at Nybø viste at hun innehar mye kunnskap, og at hun er god til å anvende den, men at hun har noen svikt i sine svar.

– Du får en god firer, sa Helland.

Nybø synes karakteren er helt grei med tanke på at hun ikke visste hva hun kom opp i før i dag.

– Hvis jeg hadde kunnet forberede meg, så hadde det nok godt ganske mye bedre. En firer er derfor på mange måter greit, for du skal ikke kunne få toppkarakter uten å legge ned mye arbeid og forberede deg godt, sa Nybø.