Hopp til innhold

Intensiverer kampen mot dop på treningssenter

Politiet og kommunen vil se mer handling fra de store treningssentrene i kampen mot doping. Samtidig varsler politiet aksjoner mot sentre hvor de mistenker at folk doper seg.

Ove Nicolai Dalheim

Ove Nicolai Dalheim løfter ofte vekter på treningssenter. Han mener det er juks å dope seg med anabole steroider for å få raske resultater. Victor Hol Mikalsen sikrer at treningen går trygt for seg.

Foto: Rolv Christian Topdahl

– Jeg synes det er helt på trynet å dope seg. Det er juks, sier Ove Nicolai Dalheim.

Han trener styrke på SiS Sportssenter på Ullandhaug i Stavanger flere ganger i uka, og har ifølge ham selv ingenting å skjule.

Derfor har han ingenting imot at politiet i Rogaland nå varsler at de skal være mer aktive overfor treningssentrene for å luke ut dopingbrukerne.

– Vi må inn på arenaene der det skjer og få dem bort, sier etterforskningsleder ved Rogaland politidistrikt, Erik Håland.

– Treningssentrene må gjøre sitt

Erik Håland

Erik Håland, etterforskningsleder ved Rogaland politidistrikt.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Det har snart gått ett år siden også bruk av anabole steroider ble forbudt i Norge. Siden forbudet blei innført 1. juli 2013 har Rogaland politidistrikt bare fått en henvendelse om bruk av anabole steroider.

Dette er ifølge Håland ikke fra et at de store anerkjente treningskjedene.

Stein Rune Eriksen i Ren Sport Stavanger mener treningssentrene må gjøre sin del av arbeidet for å få bukt med bruken av anabole steroider.

– Det har vært promotert veldig mye at sentrene jobber for sunnhet. Nå må de være med å hjelpe oss å gripe fatt i dette.

Ingen spesielle tiltak

Treningskjeden Sats har per i dag ikke involvert politiet i noen saker, ifølge kommunikasjonssjef Lars-Einar Petterson.

Treningskjeden har heller ikke foretatt seg noe spesielt etter at dopingbruk ble ulovlig for snart ett år siden.

Petterson påpeker at Sats har fortsatt sitt antidopingarbeid som før – et arbeid som startet før forbudet trådte i kraft.

– Det viktigste i antidopingarbeidet er opplæring av ansette, slik at de kan se hvem som doper seg og lærer seg å prate med potensielle dopbrukere.

– Tar ansvar

Christer Åstrand

Christer Åstrand ved SiS Sportssenter.

Foto: Rolv Christian Topdahl

Sats og Elixia har til sammen 20 prosent av treningssentermarkedet i Norge. I begge kjedene kan medlemmer risikere å bli dopingtestet – hvor et positivt svar medfører utestengelse.

Sats har det siste året testet rundt syv medlemmer og to av disse var positive. Treningskjeden har totalt 100.000 medlemmer.

Petterson mener likevel at Sats tar ansvar.

– Vi aktiverer flest mennesker over 15 år i landet, og da har man absolutt et ansvar. Gjennom bransjeforeningen VirkeTrening så blir det gjort et kjempearbeid mot doping.

– Uklar rolle

Atle Arntzen i Elixia sier treningskjeden har gjennomført flere dopingtester siden nyttår, men ingen var positive. Han mener treningssentrenes rolle etter kriminaliseringen er uklar.

– Mange vil kanskje hevde at det blir spesielt at treningssentrene skal politianmelde og gjøre jobben for politiet. Men dersom noen av våre tester positivt, er vi ikke fremmed for å gå til politianmeldelse, sier han.

Tilbake til SiS Sportssenter på Ullandhaug bekrefte studioleder Christer Åstrand at også de har testet mistenksomme medlemmer for doping.

– Noen reagerer med sinne, mens andre synes det er helt greit. De forstår at vi har en jobb å gjøre.