NRK Meny
Normal

Intensiverer jakten på omreisende kriminelle

Etter flere ran og innbrudd på Vestlandet den siste tiden, øker politiet beredskapen med tanke på denne typen kriminalitet.

Innbrudd og ran mot Lervik ur i Haugesund

To ganger i 2009 ble døren til Lervik ur brutt opp. I forrige uke ble butikken ranet.

Foto: Kristian Eidesvik/Tor Andre Johannessen

Sist lørdag ble en urmakerbutikk i Haugesund sentrum utsatt for et væpnet ran. De tre mennene fikk med seg klokker for hundretusenvis av kroner på to minutter.

De tre siktede er serbiske statsborgere i alderen 35–45 år. De er alle varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Politiet har grunn til å tro at de er en omreisende bande.

– Et godt samarbeid

– Denne typen kriminalitet har vi et tett samarbeid om. Vi har et godt etterretningssamarbeid på Vestlandet, fra Sogn og Fjordane i nord til Agder i sør. Vi har også et godt og tatt samarbeid med Kripos om dette, sier politiinspektør Edgar Mannes.

Lervik Ur i sentrum av Haugesund har vært utsatt for omreisende kriminelle flere ganger, og blitt ranet for millioner.

– I Haugesund blir de tatt

– Dette er en av norges flotteste urmakerbutikker. Vi er et mål, men vi har sikret oss så godt som vi kan. Jeg håper de forstår nedover i Europa, at i Haugesund blir de tatt, sier innehaver Knut Leirvik.

Politiet ber butikkeiere bedre sikkerheten og gi beskjed dersom de ser noe mistenkelig.

– De som har lett omsettelige varer er dessverre utsatt. Gullsmeder og urmakere må sikre verdiene sine best mulig. Vi har bedt dem tidligere om å gi politiet beskjed dersom de ser noe mistenkelig. Det kan være rekognosering som foregår. De må også selvfølgelig varsle oss raskt dersom noe skjer, sier Mannes.

– Sett bander i mange år

– Vi har sett i flere år at mobile vinningskriminelle har reiste rundt i landet og begått ran og aller mest sjokkbrekk, store innbruddstyverier der de er raskt inn og raskt ut med verdier, sier Mannes.

Dagen før urmakerranet i Haugesund stjal tre maskerte menn varer til millionverdier fra urmagasinet på Ski storsenter. Politiet i Haugesund har blitt kontaktet av Follo-politiet som etterforsker om det er en sammenheng.